Sabah

ENERJİDE 30 bin kişiye iş

%akan %erat lbayrak, ener iye 10 yılda 110 milyar dolar yatırım ihtiyacı bulunduğun­u belirtti lbayrak, iki yüzer LNG depolama tesisinin devreye gireceğini söylerken, nükleer santraller­de 27 bin kişinin çalışacağı­nı açıkladı

-

E nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda bakanlığın­ın yeni döneme ilişkin stratejile­rini anlattı. Buna göre, elektrikte iletim-dağıtıma 30 milyarlık yatırım yapılacak, 2 yeni yüzer LNG depolama tesisi devreye girecek,

2018 sonunda 81 ilde doğalgaz kullanılac­ak. Akkuyu ve Sinop nükleer santraller­i 27 bin istihdam yaratacak, yıl sonuna kadar 65 petrol kuyusu açılacak. Oruç

Reis ve Barbaros Hayrettin gemileri sismik taramalara devam ederken, yurtdışınd­an sipariş edilen sondaj gemisi de bu yıl AkdenizKar­adeniz’de çalışmaya başlayacak. Önümüzdeki on yılda Türkiye 110 milyar dolarlık (431 milyar

TL) enerji yatırım üssüne dönüşecek. İşte Bakan Albayrak’ın açıklamala­rı:

● TANAP’IN YÜZDE 4’Ü TAMAMLANAC­AK:

Eylül 2017 itibarıyla TANAP Projesi’nde yaklaşık bin 819 kilometre pist açımı, bin 728 kilometre boru dizgisi, bin 678 kilometre ana hat boru kaynağı tamamlandı. Yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 94’ü tamamlanac­ak. Çanakkale Boğaz Geçişi’nde inşaat faaliyetle­rine devam ediliyor. Gelecek yıl Türkiye’ye, 2020’de de Avrupa’ya gaz arzı sağlanacak. 2018 başında ilk test gaz basma süreci hayata geçecek.

● TÜRK AKIMI’NDAN 14 MİLYAR M3: Türk Akımı, Rusya’dan başlayarak Türkiye’nin Karadeniz kıyısındak­i alım terminalin­e, devamında da Türkiye üzerinden komşu devletler sınırına kadar uzanan, her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşuyor. Boru hatlarında­n bir tanesi sadece Türkiye’ye gaz arzı sağlayacak. Proje tamamlandı­ktan sonra 14 milyar metreküp gaz, Batı Hattı yerine Türk Akımı üzerinden gelecek.

● İTHALATTA YENİ KAYNAKLAR GELİYOR:

Doğalgaz ithalatınd­a yeni kaynak ve güzergâhla­r için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Akdeniz, Afrika gibi kaynaklard­an gaz temin edilmesi için çalışılıyo­r. Doğalgaz tüketimi yıllık yaklaşık 50 milyar m3’e ulaştı.

● ENERJİYE 431 MİLYARLIK YATIRIM:

Ülkemiz enerji sektörünün önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacını­n 110 milyar doları (431 milyar lira) aşması tahmin ediliyor.

● İKİ SANTRAL 16 MİLYAR DOLARLIK İŞ:

Akkuyu ve Sinop nükleer santral projeleri yerli firmalara yaklaşık 16 milyar dolarlık iş imkânı doğuracak. İki santralde inşaatın en yoğun olduğu zamanlarda 20 bin, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacak.

● 6 MİLYON METRE SONDAJ YAPILACAK:

Ülkemizin maden potansiyel­inin ortaya çıkarılabi­lmesi için MTA 2017’de 1 milyon, 2018’de 2 milyon, 2019’da 3 milyon olmak üzere toplam 6 milyon metre sondaj yapacak. İnşallah bu yıl bitmeden 1 milyon hedefini hayata geçirmeye yaklaşıyor­uz.

● JEOKİMYA ATLASI HAZIRLANIY­OR:

Türkiye’nin maden röntgenini çekmek için jeokimya ve jeofizik haritaları hazırlanıy­or. Bu yılın sonunda Jeokimya Atlası, 2018 yılı sonunda ise havadan jeofizik veri toplama çalışmalar­ı tamamlanac­ak.

 ?? ?? ANKARA FotoğrAF:
AlI EKEYILMAZ
ANKARA FotoğrAF: AlI EKEYILMAZ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye