Sabah

NATO’dan ayrılma zamanı geldi mi?

-

NorvEç’In StAvEnGEr şEHrInDEkI NATO tAtBIkAtın­DA yAşAnAn skAnDAl TürkIyE kAmuoyunDA CIDDI BIr ortAk öFkE oluşturDu. HEm IktIDAr HEm muHAlEFEt AtAtürk vE CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’A yApılAn HAkArEt nEDEnIylE NATO’yu sErt şEkIlDE ElEştIrmEk­tE BIrlEştI.

CumHurBAşk­Anı ErDoğAn mEsElEnIn “özürlE GEçIştIrIl­mEyECEğInI” söylEyErEk “HEDEFIn TürkIyE” olDuğunu vurGulADı. Bu tür BIr skAnDAlın BAsIt BIr DIkkAtsIzl­IktEn kAynAklAnm­ADığı ortADA...

TAtBIkAt mAtEryAlIn­E BAtı BAşkEntlEr­InIn uzun sürEDIr AlAn Açtığı “TürkIyE kArşıtlığı” sızmış Bulunuyor... HEr AktIvItEsI­nI BIr DIzI kontrolDEn GEçIrEn NATO’nun GEnEl sEkrEtErIn­In yA DA NorvEç sAvunmA BAkAnının özrünün tEskIn EDICI olmAmAsı DA son DönEmDEkI GIDIşAtlA yAkınDAn AlAkAlı.

NATO’nun 15 TEmmuz DArBE GIrIşImInE yAklAşımı vE FETÖ’Cü suBAylArı IADE EtmEmEsI ArADAkI GüvEnI yıkıCı BIr EtkIDE BulunDu. YInE ABD vE AB IlE IlIşkIlErD­EkI GErGInlIk konulArı BIr şEkIlDE NATO DüzlEmInE DE yAnsıyor.

★★★

BIr yAnDA TürkIyE, PKK vE FETÖ tErörüylE müCADElEDE müttEFIklE­rInIn kEnDIsInI yAlnız BırAktığın­ı HEr plAtFormDA GünDEmE GEtIrIyor. ÖtE yAnDA, AnkArA’nın SurIyE’DE RusyA IlE IşBIrlIğI AlAnlArını GEnIşlEtmE­sI vE S-400 FüzElErInI AlmAsı IsE BAtı mEDyAsınDA NATO IttIFAkını­n ruHunA Aykırı Görülüyor.

BAtı BAşkEntlEr­InDE ErDoğAn’ı “DIktAtör” olArAk rEsmEDEn BAzı çEvrElErIn yürüttüğü “TürkIyE’yI NATO’DAn çıkArmA” kAmpAnyAsı DA CABAsı... İştE BöylEsI BIr ortAmDA AtAtürk vE ErDoğAn’ın “HEDEF tAHtAsınA” yErlEştIrI­lmEsI TürkIyE’DE DE “NATO üyElIğInI” sorGulAmA tArtışmAsı yArAttı.

TürkIyE’nIn mEnFAAtlEr­InI DIkkAtE AlmAyAn Bu IttIFAkın 1960 DArBEsInDE­n ItIBArEn HEr DArBE vE muHtırAnın ArkAsınDA olDuğu HAtırlAtıl­ArAk kAyBolAn GüvEnE IşArEt EDIlIyor. Bu tArtışmAnı­n uç noktAsını IsE “DüşmAnCA yAklAşımlA­rDA” BulunAn “NATO’DAn Artık AyrılAlım” Görüşü oluşturuyo­r.

★★★

ÖnCElIklE, TürkIyE’nIn NATO’DAn “çıkArılmAs­ı” söylEmInIn BIr kArşılığı Bulunmuyor. ZIrA IttIFAkın kuruCu mEtInlErIn­DE BIr üyEnIn AtılmAsı, çıkArılmAs­ı DIyE BIr BAHIs yok. AnkArA’nın sıklıklA NATO IçInDE yEr AlAn ülkElErI ElEştIrIyo­r olmAsı DA TürkIyE’nIn NATO’DAn AyrılmAsı GErEktIğI şEklInDE yorumlAnAm­Az.

CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ın BAtı mErkEzlI uluslArArA­sı sIstEmE ADAlEtsIzl­Ik ElEştIrIsI DE müttEFIklE­rInE “Bu nAsıl Dostluk” sorGulAmAs­ı DA HAkkAnIyEt­lI BIr IlIşkI ArAyışının tEzAHürü. BAtı IlE IlIşkIlErI­n AsImEtrIk Boyutunu tAsHIH EtmE nIyEtInE yönElIk. YAnI ElEştIrIlE­r BAtı’yı “kötülEmEk” AmAçlı DEğIl. BAtı’yı toptAn rEDDEDEn özCü

BIr yAklAşım HIç DEğIl. Bu sEBEplE NATO’yu TürkIyE’nIn mEnFAAtlEr­I GErEğI ElEştIrmEk BIr An önCE AyrılmA kArArını vErmEyI GErEktIrmE­z.

★★★

GErEk AB vE GErEksE NATO, TürkIyE’nIn strAtEJIk mEnFAAtlEr­InI mAksImIzE EtmEyE çABAlADığı uluslArArA­sı örGütlEr. VE TürkIyE’nIn Bu örGütlErDE­kI üyElIğI kAmpAnyAlA­rA FEDA EDIlEBIlEC­Ek, DuyGusAl BIr konu DEğIl. HElE HElE, kApıyı TürkIyE’yE kApAttırmA­k IstEyEnlEr­In GAzınA GElInECEk BIr Husus HIç DEğIl.

DünyAnın nErEyE GIttIğInIn AnAlIzInE vE kAlıCı mEnFAAtlEr­In rAsyonEl HEsAplAmAl­ArınA DAyAnmAlı. Trump yönEtImInI­n TrAnsAtlAn­tIk IlIşkIlErE GEtIrDIğI BElIrsIzlI­ğIn vE AB’nIn 23 üyEsInIn sAvunmA AlAnınDA IşBIrlIğI IçIn ImzAlADığı PESCO’nun (KAlıCı yApılAnDır­ılmış İşBIrlIğI SAvunmA AnlAşmAsı) nErEyE GIttIğI nEtlEşmEDE­n “AyrılAlım” GünDEmInE sAplAnmAyı rAsyonEl Bulmuyorum.

ABD, ÇIn, RusyA vE AvrupA ArAsınDAkI rEkABEtIn nAsıl BIr GüvEn(sIz)lIk ortAmı oluşturACA­ğı GörülmEDEn tEk tArAFlı olArAk kEnDImIzI BAğlAmAmız GErEkmIyor. AB vE NATO GIBI çok tArAFlı IlIşkIlEr yıprAnsA DA GElEn BElIrsIzlI­k DönEmInDE Hâlâ strAtEJIk önEmDE.

KürEsEl vE BölGEsEl AnAForlArı­n ortAsınDAk­I BIr ülkE olArAk HEm BunlArı ElEştIrErE­k korumAk HEm DE çEşItlI AktörlErlE IkIlI IlIşkIlErI GElIştIrmE­k DurumunDAy­ız. Bu Formül BAtı IlE GErGIn BIr IlIşkIyI kopArmADAn yönEtmEk DEmEk.

TürkIyE’yI “ötEkIlEştI­rEn” kAmpAnyAlA­rın GünDEmI BIzI tErsInDEn EsIr AlmAsın.

E UKa H i Ua saEaK FRm U

 ?? ?? UKa H  i
UKa H i

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye