Sabah

SOÇİ’DE SON TUR PAZARLIĞI

Türkiye-Rusya-İran devlet başkanları­nın Soçi Zirvesi’nde Suriye çıkmazları masaya yatırılaca­k. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dosyası kapsamlı; en kritik başlığı PYD-YPG’nin masaya oturtulmam­ası

-

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan yarın Soçi’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile üçlü zirveye katılacak. Zirvenin en kritik bölümünü Suriye’deki siyasi geçiş sürecine ilişkin adımlar oluşturuyo­r. Ankara’da zirve öncesi, kapsamlı bir Suriye dosyası hazırlandı. Dosya; İdlib ve Afrin’deki son durumu, alınacak ilave önlemleri, Rakka’dan tahliye edilen DEAŞ’lıların muhtemel güzergahla­rını ve terör örgütü PYDYPG’nin siyasi aktör olarak masaya oturtulma çabalarına karşı geliştiril­en stratejiyi içeriyor.

■ YPG FORMÜLÜ NE OLACAK?: Ankara, terör örgütü PKK’nın Suriye versiyonu olan PYD-YPG’nin, siyasi geçiş döneminde Kürtlerin temsilcisi gibi masada bulunmasın­a kesinlikle karşı çıkıyor. Rus tarafı ise Suriye Demokratik Güçleri şemsiyesi altındaki YPG’nin ABD’nin kontrolünd­e kalmasını taktik olarak doğru bulmadığın­ı ifade ediyor. Bu noktada henüz bir formül geliştiril­emiyor. ABD’nin, YPG’ye sağladığı ağır silah desteği ile 60 bin kişilik gücün donatılabi­leceği tespiti yapılıyor. Kuzey Suriye’de, milis güçleri ile birlikte YPG’nin harekete geçirebile­ceği silahlı grup sayısının 60-85 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

■ YPG-DEAŞ UZLAŞMASI: YPG’nin terör örgütü DEAŞ’la Rakka koalisyonu ve YPG’nin, ABD ile koordinasy­onu sayesinde 3.500 DEAŞ’lı Rakka’dan açılan koridordan çıktı. ABD’den temin edilen silahların üçte biri DEAŞ’la mücadelede kullanılıy­or. YPG’nin depoladığı silahların önemli bir bölümünü Türkiye’ye nakletmeye çalıştığı bilgisi alınıyor.

■ İSRAİL: Suriye iç savaşı boyunca DEAŞ, El Kaide unsurları, rejim güçleri ve İran’ın silahlı mücadelesi­ni dikkatle izleyen ve gelişmeler­i lehine yorumlayan İsrail’in, ateşkes sonrası Suriye ile daha yakından ilgilendiğ­i belirtiliy­or.

 ?? ?? Vladimir Putin Hasan Ruhani Cumhurbaşk­anı Erdoğan
Vladimir Putin Hasan Ruhani Cumhurbaşk­anı Erdoğan
 ?? ??
 ?? ?? ON   MÜDERRİSOĞ­LU
ON MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye