Sabah

SAFRAN çIçEğI KADıNLARı PATRON YAPTı

ABC Deterjan, sosyal sorumluluk projesiyle toplam 22 kadın çiftçiyi patron yaptı. Şirket, kadınlara kırmızı altın olarak bilinen safran çiçeği eğitimi verdi. Kadınlar para kazanırken, atıl araziler de değerlendi­rilmiş oldu

- Betul.alakent@sabah.com.tr

HÜKÜMET, Türkiye’de miras yoluyla bölünen ve atıl durumda kalan tarım arazilerin­e toplulaştı­rma kanunuyla çözüm bulmaya çalışırken bu arazileri tarıma kazandırma­k amacıyla bir adım da özel sektörden geldi. ABC, Yerli Yerinde adını verdiği ve 160 milyon liralık bütçesi olan sosyal sorumluluk projesi kapsamında, atıl arazilerde, kırmızı altın olarak tanımlanan safran çiçeğinin 22 kadın çiftçi tarafından yetiştiril­mesi için çalışma başlattı.

KAZANÇLARI 10 BİN TL

ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu, “Kadınlarım­ızın eğitim alarak istihdam edildiği, kendilerin­e gelir kapısı yaratabile­ceği modeller üzerine çalışmalar yaptık. Bu noktada başlangıç noktamızı doğduğumuz topraklar olan Bahçe ilçesi olarak belirledik” dedi. Proje kapsamında 5 bin metrekare atıl tarım arazisinin kadınlara tahsis edildiğini anlatan Kıroğlu, 900 kilogram safran çiçeği soğanının da çiftçi kadınlara verildiğin­i anlattı. Kıroğlu, “Bu yıl 2 kilogram safran lifi elde edilecek. Buradan her bir kadınımız 8 ila 10 bin TL kazanacak” diye konuştu.

ABC Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kılıç da safran çiçeğinin Anadolu’dan çıktığını, ancak bugün 40 tonluk üretimle İran’ın dünya lideri olduğunu söyledi. Kılıç, “Türkiye’de safran üretimi 5’e katlanmış ve 100 kilograma çıkmış” dedi. Safran’ın kilogram fiyatının 50 bin TL olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları anlattı: “Bir dekardan 600 kilogram buğdaydan, 600 lira gelir elde ediliyor. Aynı alana safran ektiğinizd­e ise 500 gram ürün elde ederken bundan 25 bin TL gelir sağlıyorsu­nuz. Yani safran üretimi daha kârlı.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ADANA
ADANA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye