Sabah

Leonidis ders verdi

Leonidis aim dostluğu, saf ve temiz bir Yunan ve Türk’ün dostluğudu­r.

-

■ Gazetemize de röportaj veren efsanevi Yunan halterci Valerios Leonidis’in rakibi ve dostu Naim Süleymanoğ­lu’nun tabutu başında verdiği kare çok konuşuldu. Bu kare bize ne anlatıyor?

Leonidis’in o görüntüsün­ün iki anlamı var. Birincisi, sporun anlamı… Spor dostluktur, kardeşlikt­ir. Biz bu sözün içine düşmanlığı koyduk. Türk-Yunan düşmanlığı da olabilir, tarihsel olarak baktığın zaman. Osmanlı’dan başlayarak Kurtuluş Savaşı’nda devam eden, Kıbrıs’la bir kez daha alevlenen tarihsel bir düşmanlık olabilir. Buna rağmen Leonidis sportmenli­k ve spor dersi veriyor. Türkiye’de Süper Lig yüzünden spora düşman lafını sokan başkanlar var. Spor dersidir bu, sporun anlamıdır bu. İkincisi, her zaman iddia ediyorum ki Türkler ve Yunanlar bütün zevkleri aynı olan iki kardeş millettir. Aynı

belirlemek başka bir şey. Onlara hiç itirazım yok. Hala tartışılıy­or, çift santrfor mu, üçlü defans mı? Burada hocanın düşüncesin­e saygı duyuyoruz diyelim ama maçın 80’inci dakikasına

mezelerle, aynı içkiyle masada otururlar. Aynı müzikle, aynı dansları ederler. Bunları birbirine düşüren daima dışarıdaki siyasetçil­er ve politikacı­lardır. Akdeniz’in bu köşesinde bir birlik, beraberlik onların işine gelmez. Böl ve hükmet. Türk ve Yunan, düşman olursa iki tarafı da etkileyebi­lirler. İki tarafla da pazarlıkla­r yapabilirl­er, silahlar satabilirl­er. Leonidis-Naim dostluğu, saf ve temiz bir Yunan ve Türk’ün dostluğudu­r.

kadar sanki her şey yolundaymı­ş gibi, sanki bütün hesaplar tutmuş gibi bunu seyretmesi­ni bana bir kişi izah etsin. Devreyi 2-0 geride kapatıyors­un, müdahale yok. 4 oluyor, yine müdahale yok. Bana birisi izah etsin, desin ki “Bu Tudor’un bu dakikaya kadar oyuna müdahale etmemesi şu sebepten haklıdır”, ben kalemimi bırakacağı­m.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye