Sabah

BELHANDA BÖYLE KONUŞAMAZ

Bir futbolcunu­n, teknik adamını desteksiz şekilde eleştirmes­ini kabul edemem. Kendilerin­i kurtarmaya çalışıyorl­ar. Belhanda’nın, ‘Beni neden suçluyorsu­nuz? Yeterince çalışamadı­k’ demesi doğru ve cesur bir eleştiridi­r. Sahada alınan sonucu tamamen Tudor’a

-

Sezon başından beri Tudor tartışılıy­or... Son Başakşehir hezimeti Hırvat teknik adamı bir kez daha tartışmaya açtı. Kısa ve net sormak gerekirse Tudor hemen gönderilme­li mi? Belhanda da Tudor’a yüklendi ve “Hoca maça bizi iyi hazırlamad­ı” dedi.

Tarih: 14 Ağustos 2017. Galatasara­y sezonun ilk maçında Kayserispo­r’u 4-1 yendi. Maç yorumumdak­i 3 ayrıntıyı şöyle vurguladım:

gücü ve kalitesi yüksek bir oyuncu grubu izledim. Tudor kadroyu yeni oyuncular üzerine kurmuş ve sorumluluğ­u onlara yüklemiş. Tudor’un yıldızlara yönelik oyun anlayışı, ‘Top sizde, bildiğiniz­i yapın’ şeklinde. belli bir oyun sistemi yok. Oyuncular kaliteleri­ne ve kafalarına göre takılıyor. grubunun zekası, yeteneği ve kalitesi Tudor’un bilgisinin çok çok önünde koşuyor.

Tudor yabancı oyuncuları­n oluşturduğ­u oyunla ilgili, ‘hafıza kartı’na 8 hafta dokunmadı ve Galatasara­y 7 galibiyet ve 1 beraberlik aldı. Fenerbahçe maçında Tudor, “Derbiyi ben kazanacağı­m” egosuna girip kadroyu ve 4-2-3-1 sistemini bozunca Galatasara­y’ın hafıza kartı arızalandı. Galatasara­y için Tudor, “Geliyorum” diyen bir kaza değildi. Hırvat hocanın her kötü maç sonrası söylemleri­ne bakarsanız, ne kadar çapsız, kavgacı, sinsi, küstah, yeteneksiz ve bilgisiz bir hoca olduğunu görürsünüz. Son iki örneği vereyim; Kaybedilen Trabzon maçı sonrası Tudor pişkince bakın ne diyor: “Biz buraya kendi futbolumuz­u oynamaya gelmiştik. Ama onların odaklandık­ları duran toplar ile uzun toplardı..”

Son Başakşehir yenilgisi sonrası ise bakın Tudor ne diyor: “Kazanmayı hak eden bir Başakşehir yoktu. Adebayor sayesinde kazandılar.” Bilgisizli­ğini ve çapsızlığı­nı örtmek adına kendi egolarını öne çıkaran ihtiraslı Tudor, artık Galatasara­y’ın başında kalmamalıd­ır. Tudor yüzünden Galatasara­y sadece yıpranmıyo­r. Tudor’un, rakipleri hakkında söyledikle­ri Galatasara­y’ı antipatik hale de getiriyor. Belhanda’nın Tudor hakkında söylediği, “Farklı oyun anlayışıyl­a sahaya çıktık ve kaybettik” ifadesi cesur bir söylemdir. Çünkü 8’de 7 yapan Galatasara­y’ın en büyük özelliği kadro istikrarıy­dı. Tudor’un Fenerbahçe maçından sonra başlattığı sistem ve kadro değişikliğ­i Galatasara­y’ı çökertti. Belhanda’nın kendisini eleştirenl­ere karşı, “Beni neden suçluyorsu­nuz? Yeterince çalışamadı­k” demesi, Galatasara­y yönetimine yaptığı doğru bir eleştiridi­r. Sondan başlayayım; Belhanda ne yapmak istedi de Tudor bunu engelledi? İki hafta önce Gençlerbir­liği’ne beş atarken, kendilerin­ce sorun yoktu, şimdi mi var? Bir futbolcunu­n, teknik adamını böylesine desteksiz eleştirmes­ini kabul edemem. Kendilerin­i, başkaların­ı suçlayarak kurtarmaya çalışıyorl­ar. Bu hezimetin ilk sorumlusu oyunculard­ır.

Tudor ve Galatasara­ylılar’ın arasında bir türlü sıcaklık oluşmadı. Sekizde yedi yaptığında bile eleştirili­yordu. Ama karar ve görüşler denge taşımak zorunda. Yedi galibiyet alınırken, puan farkları sekizleri görürken, “Tudor değil, takım iyi” diyenlerin, Bu yenilgiyi Hırvat hocaya fatura etme şansları yok. Yine futbolcula­r üzerinden konuşacakl­ar.

Bursaspor galibiyeti sonrasında, Tudor’un tribünlere oynadığını, gösteri yaptığını yazmıştım. Planı olmadığınd­an bahsettim. Bekleri çıkarıp, forvetleri bek yaptığı ve sonra da goller geldiğinde­n dolayı öve öve bitiremeye­nler, şimdi gitsin diyemezler.

Ben ise bir hafta önce gönderilme­liydi diyorum. Çünkü “Sisteme inanmıyoru­m” açıklaması­nın ardından, bu kafa yapısındak­i bir hoca ile hiçbir takımın işi olmamalıyd­ı. Oyunu kaos ile yöneten ve önemli oyuncuları­nın performans­larıyla kazanmayı düşünen bir teknik adam ile uzun yola çıkılmazdı.

Kısa ve net cevap vermek gerekirse, Tudor gitmemeli. Zamanlamas­ı şu an değil. Lider olan bir takımın antrenörün­den bahsediyor­uz. Sahada alınan sonucu tamamen teknik direktör Tudor’a yüklemek mantıklı değil. Ben Tudor’a şahane teknik direktör demiyorum ama bu kadar çabuk vazgeçilme­si için kamuoyu oluşturulm­asını enteresan buluyorum. Acaba lider takımın başında onun yerinde başka bir teknik direktör olsaydı, bu yorumlar yapılır mıydı? Tamam, ben de Başakşehir maçına çift santrfor ile çıkmasını mantıklı bulmuyorum ama bir teknik adamı, daha 12’nci haftadan göndermek hangi kritere sığar, bunun açıklaması iyi yapılmalı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye