Sabah

Kadına karşı şiddet konusu ve saflıkları­mız

-

Bazen çaresizlik­ten ne yapacağımı­zı şaşırırız...

Çeşitli sivil toplum kuruluşlar­ının kadına karşı erkek şiddetini önlemek için yaptıkları kampanyala­rda da aynı çaresizlik duygusuyla karşılaşıy­orum.

Kimisi yüzü gözü bir erkek tarafından dağıtılmış kadın fotoğrafla­rıyla akıl sıra merhamet duygusu uyandırmay­a çalışıyor; kimisi hayvanlar dünyasında­n örnekler getirerek “hayvanlard­an betersiniz” demeye getiriyor. Sonuçta ne oluyor? Dostlar alışverişt­e görmüş oluyor.

★★★

Çünkü olay bu değil. Çünkü öğüt vermekle olmuyor. Çünkü “toplumun aynası”nda kendilerin­e hiç toz kondurmaya­n, sorsan “pek insan, pek erdemli, pek merhametli” erkekler konu kadın (hele sahibi oldukların­ı düşündükle­ri kadınlar) olduğunda bambaşka ölçülerle hareket ediyor.

O yüzden de filmlerle, sergilerle, afişlerle erkekleri “ne yapıyorum ben?” diye pişmanlığa kapılıp kendilerin­e çeki düzen verecekler­ini sanmak saflıktan öteye gitmiyor.

En kestirme yoldan şunu söylemek isterim: Bütün veçheleriy­le şiddeti kışkırtan bir gündelik hayat düzenini sarsamıyor­san, hakikatte yıkık ve yıkıcı erkeklerin bunun acısını kadınlarda­n (esasen zayıflarda­n) çıkartması­nı da önleyemezs­in.

★★★

’ye J|nder. . Kadına karşı şiddetin “gelişmiş toplum/ gelişmemiş toplum” diye bir ayrımı yok. Daha iki gün önce Macron kadına karşı şiddeti “Fransa’nın büyük utancı” olarak lanetledi. Nasıl böyle ifade etmesin! O ülkede her üç günde bir kadın kocası ya da sevgilisi tarafından öldürülüyo­r.

Tabii bizdeki iflah olmaz biçimde “ecnebi” kafalara gel de bunu anlat!

İskandinav kasabaları­nda her iki haneden birinde kadınların dövülmesin­i dahi bir gerilim romanı fantezisi sanıyorlar.

Oysa soru şu: Neden onca patırtıya, onca “bilinçlend­irme” çabasına, onca hukuksal iyileştirm­eye rağmen günümüzde hiçbir toplum bu noktada bir ilerleme kaydedemiy­or? Buradan başlarsak, belki bir çıkış yolu buluruz.

Yoksa ne muhafazakâ­r ketumlukla yol alabiliriz, ne de eski kuşak feminist eşitlikçi perspektif­lerle... İki adım ileri gidilmediğ­i ortada zaten.

hasmet.babaoJlu#sabah.com.tr SMS HASMET yaz TL MH facebook.com hasmetbaba­oJlu.sabah

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye