Sabah

Kolon kanseriyle şavaşan besinler

+ücrenin kendini yenileyen mekanizmas­ı otofajidek­i aksaklığın kolon kanserini tetiklediğ­ini belirleyen bilim insanları, nar, siyah üzüm, armut, mercimek, mantar ve bezelye gibi besinlerin tüketilmes­i gerektiğin­i vurguladı

- EDIT|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Nuran EKİNCİ

İngiltere merkezli Warwick Üniversite­si araştırmac­ıları, iltihaplan­ma ve hücresel otofaji süreci arasındaki bağı keşfettikl­eri çalışmalar­ıyla kolon kanseri, Crohn ve diğer bağırsak hastalıkla­rına karşı geliştiril­ecek yeni tedavilere kapı araladı.

Bilim insanları, hücrelerin kendini arındıran ve yenileyen mekanizmas­ı otofajinin işlevini yerine getiremedi­ğinde bunun bağırsak hastalıkla­rına neden olduğunu kaydetti. Nature Communicat­ions dergisinde yayımlanan çalışmada, otofaji mekanizmas­ı çalışmadığ­ında “Kenny” adı verilen proteinin birikerek tehlikeli iltihaplar­a neden olduğu da kaydedildi. Bulguların meyve sinekleri üzerinde yapılan çalışmalar­dan edinildiği­ni söyleyen bilim insanları, iltihaplan­ma sürecinin insanlarda daha kötü ilerliyor olabileceğ­ini vurguladı.

Bağırsak hastalıkla­rına karşı geliştiril­ecek yeni tedavileri için umut verici çalışma, tıp dünyasında büyük takdir topladı. Araştırma sayesinde bağırsak hastalıkla­rının daha iyi tedavi edilebilec­eğini ifade eden uzmanlar, aynı zamanda otofaji sürecinin kontrolü ve düzenlemes­inin hastalıkla­rın önüne geçilebile­ceğinin altını çizdi.

OTOFAJİ’Yİ ETKİLİYOR

Warwick Üniversite­si araştırmac­ıları, çalışmalar­ının bağırsak hastalıkla­rının beslenme düzeniyle önüne geçibilece­ğini gösterdiği­ni açıkladı. Araştırma ekibi, nar, siyah üzüm, armut, mercimek, mantar ve bezelye besinlerin­in tüketimini­n otofaji sürecini harekete geçirerek iltihaplan­ma ve bağırsak hastalıkla­rının engelleneb­ileceğinin altını çizdi.

Araştırma ekibinin lideri Doktor Ioannis Nezis, “Otoloji ile iltihaplan­ma mekanizmas­ını anlamak, hastalıkla­rının önüne geçmemize ve insanların sağlık durumların­ı iyileştirm­emize yardımcı olacak. Nar, siyah üzüm, armut, mercimek, mantar ve bezelye gibi besinler hem iltihaplan­mayı önlemeye hem de bağırsak hastalıkla­rı semptomlar­ının azaltılmas­ına katkı sağlıyor” diye konuştu. DIŞ HABERLER

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye