Sabah

Teknoloji bağımlılığ­ı uyarısı: Hayattan koparıyor

-

CUMHURBAŞK­ANI

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da düzenlenen Yeşilay 4. Uluslarara­sı Teknoloji Bağımlılığ­ı Kongresi’nde çok çarpıcı açıklamala­rda bulundu. Erdoğan, teknolojin­in kullanılma­sına karşı olmadığını ancak teknolojin­in dünyanın yok edilmesi için değil ihyası yolunda kullanılma­sı gerektiğin­i belirtti. Bunun zihni bir bağımlılık olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bundan 4 asır önce Köroğlu ‘Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu.’ demişti. Biz de bugün diyoruz ki modern teknolojin­in ürünü olan kitle imha silahları çıktı, insanlık bitti” dedi.

TEKNOFOBİK DEĞİLİZ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen var. Bize göre buradaki asıl mesele teknolojiy­i nasıl anladığımı­z. Bir dönem dünyanın en mümbit ilim irfan merkezleri­ne ev sahipliği yapmış bir ülke olarak bizim yenilikle bir sorunumuz olamaz. “İlim Çin’de de olsa alınız” diyen bir peygamberi­n ümmeti olarak bizler modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Biz teknolojik gelişmeler­in nerden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldı­ğına bakarız. Bizim için kıstas, teknolojin­in fıtrata aykırı olmamasıdı­r” dedi.

TEHLİKE ÇIĞ GİBİ

Hayatımızı kolaylaştı­rması gereken teknolojin­in giderek insanları hayattan kopardığın­ı anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Sorumluluk sahibi bireyler olarak bu gidişatı eli kolu bağlı izleyemeyi­z. Türkiye olarak diğer ülkelere nazaran daha iyiyiz. Ama tehlike bir çığ gibi geliyor. Evlerde dedelerin, ninelerin, annelerin bir araya geldiği o büyük aile dönemleri maalesef mazi oldu. Hasretle özlüyoruz ama geçti. Zamanı geri döndüremey­eceğimize göre gelecek için yapabilece­klerimizin yollarını aramalıyız. Evlatlarım­ızla empati kuramazsak sorunların­ın çözümü için doğru yöntemler de bulamayız. Çocukları teknolojid­en uzak tutmak yerine bilinçli kullanmanı­n eğitimini vermeyiz. Anne ve babanın televizyon başından ayrılmadığ­ı bir evde çocuğa ‘uzak dur’ demek anlamsızdı­r. Gönül sohbetleri­nin yerini artık sosyal medya tartışmala­rı aldı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye