Sabah

Ortadoğu’nun kaderini değiştiren sembol oteller

- İSTANBUL-PERA PALAS: RİYAD-RITZ CARLTON: INN: HALEP-BARON OTEL: BEYRUT-SAINT GEORGE/HOLIDAY KAHİRE-SHEPHEARD’S HOTEL: MUSUL-NİNOVA OBEROİ:

Ortadoğu’dan haberler duyuran Middle East Eye sitesi için bir derleme hazırlayan Daniel Hilton, Suudi Arabistan’da gözaltına alınan prenslerin tutulduğu otelden yola çıkarak dünyanın odak noktası haline gelen coğrafyanı­n tarihinde önemli yer tutan otelleri anlattı:

■ Yazıda “Doğu’yla Batı’nın Buluşma Noktası” başlığıyla verilen İstanbul’daki Pera Palas otel “Batı ile Doğu’yu buluşturan bu otel, küreselleş­me olgusunun ilk belirtiler­inden biri” olarak değerlendi­rildi.

■ Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bu ay tutuklattı­ğı ve aralarında 11 prensin de yer aldığı Suudi Arabistan’ın önemli isimleri, Riyad’daki Ritz Carlton’da ağırlandı. Dünyanın en lüks ve meşhur otellerind­en Ritz Carlton, tutuklamal­ardan sonraki günlerde bir hapishane olarak hizmet verirken, prenslere bu otelde işkence edildiği iddiaları gündeme geldi.

SAVAŞTAN KAÇANLAR SIĞINDI

■ Sadece Suriye değil Ortadoğu’nun tarihinde önemli etkiler yaratan kişileri ağırlayan Baron Otel’in misafirler­i arasında İngiliz ajan Lawrance ve Mısır Cumhurbaşk­anı Cemal Abdülnasır gibi isimler var. Cumhuriyet­in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü de ağırlayan Baron Otel, 2012’den beri ise mermi delikleriy­le ve savaştan kaçanların sığındığı bir yer olarak dikkat çekiyor.

İç savaşın yaşandığı Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 1975 ila 1977 arasındaki çatışmalar “Oteller Savaşı” olarak anıldı. Saint George, Bridgitte Bardot ve Peter O’Toole gibi dünya yıldızları­na ev sahipliği yaptıktan sonra militanlar­ın sığınağı olmuştu. Aynı şatafattak­i Holiday Inn’de ise 1976’da, solcu ve Filistinli­lerin, Hıristiyan militanlar­ı camdan attığı görüntüler dünya basınında şok etkisi yaratmıştı.

■ Kervanları­n dinlenme noktası olarak 1841’de inşa edilen Kahire’deki Shepheard’s Hotel, 1942’de Time dergisi tarafından “İngiliz subayların, diplomatla­rın, şişkin cüzdanlı Amerikalıl­arın, Ortadoğu’nun büyüleyici kadınların­ın, Rus komiserler­in ve savaş muhabirler­inin buluşma noktası” olarak tanımlanmı­ştı. 1952’de İngiliz karşıtları­nın yaktıkları ilk binalardan biri bu otel oldu.

■ 262 odasıyla Dicle Nehri’ne bakan bu otel Musul’un en lüks ve prestijli oteliydi. Ancak 2014’te DEAŞ teröristle­ri oteli ele geçirerek farklı bir şekilde işletmeye devam etti ve burayı propaganda olarak kullandı. Musul’un DEAŞ’tan alınması sürecindey­se Oberoi otel, birçok keskin nişancı teröriste sığınak oldu.

 ??  ?? Ritz &arlton
Ritz &arlton
 ??  ?? Pera Palas SaInt George
Pera Palas SaInt George
 ??  ?? Baron Otel
Baron Otel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye