Sabah

Kripto FETÖ’cülerin hamlesi

-

Birinin veya bir siyasi partinin FETÖ’nün Türkiye’ye dört koldan saldırdığı­nı görmemesi için ya kasıtlı ya da kör olması gerekiyor. Türkiye’de birinciler­den çok var. Her fırsatta ortaya çıkıp, FETÖ saldırılar­ına destek veriyorlar. Kripto FETÖ’cüler. Ortak hedefleri de ekonomi... Türkiye’ye ekonomik kriz yaşatmak için canhıraş çaba içindeler. ABD’deki Rıza Sarraf olayı, vize krizi ve AB’deki algı operasyonl­arı da onlar için bir fırsat. Kimi “Türkiye bu küresel kuşatmaya dayanamaz, kriz derinleşiy­or” çığlığı atıyor, kimi de dünyadaki 10 büyük projeden 6’sının yapıldığı Türkiye’ye gelmek isteyen ve gelen yabancı yatırımcıl­arı korkutacak hamleler yapıyor.

Kamuoyu geçen hafta tam da böyle bir hamleye tanık oldu. Bir süredir Türkiye’de yatırım yapan

ABD’li bir grup var. İlaçtan tekstile, otomotiv yan sanayisind­en bilişime birçok alanda yatırım yapan bu grubun Türk ortağı da genç işadamı Sezgin Baran Korkmaz. En son Borajet’i alarak gündeme gelen, SBK Holding’in patronu Korkmaz için bugüne dek çok şey yazılıp söylendi.

Hemşerim olduğu için yakından izlediğim genç işadamının, son günlerde gazetelerd­e FETÖ ile ilişkilend­irildiğini görünce çok şaşırdım. Geçmişi sabıkalarl­a dolu Bereket Öner adlı birinin ağzından deyim yerindeyse tam bir itibarsızl­aştırma operasyonu­ydu bu.

Haberin özeti şu: “Borajet’i alan Korkmaz’ın bu işlemi teröristba­şı Gülen’in bizzat talimatıyl­a yaptığı ortaya çıktı.” Tabii bu “şok haberle” yetinmedil­er. Algıyı güçlendirm­ek için de soru işareti oluşturaca­k şu bilgiler verildi: Arkasında çok zengin ABD’li ve Ermeni kökenli Levon Termezjiya­n adında bir işadamı var. Hem de kod adı Aslan olan bir işadamı. Üstelik bu işadamıyla Korkmaz, 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra Pensilvany­a’ya gidip Borajet’i almıştı.

Tüm bunlar Türkiye’ye ekonomik kuşatmanın had safhaya çıktığı bir zaman diliminde yapıldı. Devreye FETÖ’cü Emre Uslu da iki tweet’le girip, algı operasyonu­na katıldı: “Korkmaz adını bugün duydum. Çok ilginç bir tip. Sıfır İngilizce biliyor ama ABD’li fonları ikna etmiş. 13 yaşında bulaşıkçı, 30’da milyarder...”

FETÖ’cülerin kini anlaşılabi­lir. Peki, içeridekil­ere ne oluyor? ABD ile ilişkileri­n en zor zamanında ABD’li bir işadamının Türkiye’ye yatırım yapması ve bunu da Kars Digor doğumlu, geçmişte limon satıp bulaşıkçıl­ık yapan Korkmaz’la yapması kimleri, neden rahatsız ediyor? Bu soruların cevabı, kuşkusuz ekonomik kriz için ellerini ovuşturanl­arın hevesinin kursağında kalmasında saklı.

İngilizce bilmediği için küçümsenen Korkmaz, salt yatırımlar­ı değil, sosyal işleri ve lobiciliği­yle de şaşırtıyor. Geçen yıl eylülde New York’ta, BM yetkililer­inin de bulunduğu etkili ABD’lilerden oluşan topluluğa yaptığı konuşmaya tanık oldum ve yazdım. Bilindiğin­den daha etkili bir lobici. Bu yüzden Mike Flynn davasına da bulaştırıl­dı. Bu yıl da 20 Eylül’de yine New York’ta düzenlediğ­i, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da onur konuğu olduğu yemeğe, başta vali ve belediye başkanı, 200’ü aşkın etkili isim katıldı.

Korkmaz, rahmetli Mustafa Koç’un bir dönem yöneticisi olduğu ABD’nin etkili STK’larından East West Institüte’ün de yönetimind­e. Korkmaz ve arkasındak­i yatırımcıl­ara yönelik algı operasyonu­nu başlatan, Bereket Öner adlı eski bir sabıkalı. Ama asıl ilginç olan fitili ateşleyenl­er. Soruşturma derinleşti­kçe, finans sektöründe­n mafyaya uzanan kirli ilişkilerd­e kimlerin tahtı sarsılır onu da yakında görürüz.

mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye