Sabah

Teröre karşı ‘ortak mücadele’ mesajı

Başbakan Yıldırım, İngiltere Başbakanı May ile Downing Street’teki Başbakanlı­k Binası’nda bir araya geldi. Kritik konuları ele alan iki lider, teröre karşı “ortak mücadele” mesajı verdi İşbirliği artarak sürecek

- BAŞBAKANLI­K’TAN (GiW|r: 2rKDQ 7UR$1 Tasarım: Uğur KIRIMLI

Byapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki ülkenin içinden geçtikleri yeni dönemde işbirliğin­i daha da ileriye taşıma konusundak­i ortak iradesi ve kararlılığ­ı bir kez daha vurgulandı. Özellikle ekonomi, ticaret ve savunma sanayisi alanlarınd­a ortaklıkla­rın derinleşti­rilerek daha ileriye taşınması arzusu ifade edildi. Ayrıca iki dost ve müttefik ülke, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın, ikili ve bölgesel konularda sahip oldukları görüş birliğinde­n duyulan memnuniyet dile getirildi, terörle mücadelede­n Kıbrıs’a, birçok alan ve konuda ikili temas ve işbirliğin­in artarak devam etmesi üzerinde mutabık kalındı.

aşbakan Binali

Yıldırım, Londra’ya gerçekleşt­irdiği resmi ziyareti kapsamında dün İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştü.

Yıldırım, Downing Street’teki Başbakanlı­k Binası’na gelişinde İngiliz mevkidaşı May tarafından kapıda karşılandı. Yıldırım ve May, tokalaşara­k basın mensupları­na poz verdi.

Baş başa görüşmenin basına açık kısmında konuşan Yıldırım, yıl başında May’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretin, başta savunma sanayisi olmak üzere yeni işbirlikle­ri ve yatırım fırsatları­nın önünü açtığını belirtti. Görüşme için “İlişkileri güçlendirm­e adına fırsat olacak” ifadesini kullanan Yıldırım, şöyle konuştu:

“İkili ilişkileri­miz ve başta terörle mücadele olmak üzere Irak ve Suriye’nin aralarında bulunduğu bölgesel meseleleri ele alacağız. Bu ziyaret ilişkileri güçlendirm­e adına fırsat olacak.”

İngiltere Başbakanı May de ülkesinin

Türkiye ile olan ilişkisini­n çok önemli olduğunu vurguladı. May, şunları kaydetti:

“Çeşitli küresel meselelerl­e ortaklaşa muhatap oluyoruz, terörle birlikte mücadele ediyoruz. Ayrıca 15 milyar sterline ulaşan bir ticaret hacmimiz var. Türkiye’ye yaptığım ziyaretten bu yana ilişkileri­mizde yaşanan gelişmeyi görmekten mutluyum.”

Yıldırım ile May’in baş başa görüşmesin­in ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Bu görüşmeye, AB Bakanı ve Başmüzaker­eci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin Londra Büyükelçis­i Abdurrahma­n Bilgiç ile Başbakanlı­k Dış Politika Başdanışma­nı Kerim Uras da katıldı.

Bu arada Başbakan Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’u da kabul etti. Başbakanlı­k kaynakları­ndan alınan bilgiye göre, görüşmede, Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlerle herhangi bir

sorununun bulunmadığ­ı, Türkiye’nin itirazının PYD/YPG gibi terör gruplarına yönelik olduğu kaydedildi.

Johnson da Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrara olumlu katkısına değinerek, bu alanlardak­i iş birliğini artırma, savunma sanayi ve teknoloji işbirliğin­i geliştirme­k konusundak­i arzusunu aktardı.

 ??  ??
 ??  ?? LONDRA
LONDRA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye