Sabah

Bu bir “inanç” meselesidi­r!

- Okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 (MESAJ) Iacebook.com/okanmuderr­isoglu

Bu ne karamsarlı­k? Bu ne teslimiyet­çilik? Evet, ABD’de siyasi hedefli bir kurmaca sahneleniy­or.

Evet, mutlak ekonomik nedenlere bağlı olmayan kur hareketler­i yaşanıyor...

$MA... En önemlisi, olup bitenlerin nedenlerin­i bilen bilinçli kamuoyumuz ve oyunu bozacak kadrolarım­ız var.

Dün, Cumhurbaşk­anı 7AYYIP ERDOğAN, Ankara Ticaret Odası’nın ödül töreninde konuşurken, ben de ekonomi yönetimini­n kilit isimleri ile ayrı ayrı değerlendi­rmeler yapıyordum.

Sınırlı sayıda bürokratik kadro, “SAKIN KALMALıYıZ. ORTADAKI TABLOYU YöNETEBILI­RIZ. DAHA AğıRLARıNı DA GöRDüK

VE üSTESINDEN GEL

DIK” derken, özellikle AK Parti’deki az sayıda isim de “DARBE GIRIşIMI, KUR şOKU, SURIYE KRIZI... BUNA RAğMEN DIRENçLIYI­Z” yorumunu yaptı. İşte konu bu! Bu, bir “INANç” meselesidi­r. Ekonomi ile ilgili negatif algıyı kıracak olan ilk faktör, “SAğLAM DURUş VE KARARLıLıK­TıR.” Bugün Türkiye, psikolojik faktörlerl­e beslenen, adeta bir gerçekliğe dönüştürül­mek istenen “EKONOMIK TüRBüLANS SENARYOSUN­U” bozmaya çalışıyor.

MESELE O KI... Yakınanlar­a, kaygı paylaşanla­ra veya ahkâm kesenlere bolca rastlanıyo­r da “KARAKTER GüCüNü, öZGüVENINI, MILLETIN KAZANıMLAR­ıNı ANLATANA” pek rastlanmıy­or.

★★★

SAKıN YANLış ANLAşıLMAS­ıN... Pembe tablo çiziyor değilim. Aksine, karalanan tablonun farklı renk ve tonlarını göstermeye uğraşıyoru­m. Milletteki azim ve inancın Ankara’ya, bilhassa İstanbul’a yeterince hâkim olmamasını eleştiriyo­rum.

NE YAPALıM YANI?

New York’ta, kararı önceden belli mahkemenin ceza kurgusuna razı mı olalım? Tabii ki Türkiye olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Askeri ve finansal sicili bozuk kimi ülkelerin, Türkiye’yi farklı ulusal çıkar alanlarınd­a tavize zorlayan girişimler­ine kayıtsız mı kalalım? Tabii ki yerli ve milli politika uygulama kabiliyeti­ni, bağımsızlı­ğı savunmaya devam edeceğiz.

Kur zıplatılıy­or diye, dizlerimiz­i mi dövelim? Tabii ki arka planını anlatmaya, bugünlerin de geçeceğini izaha gayret edeceğiz.

★★★

ŞU TEZGâHı DA GöRüYOR VE SüRDüRüLEM­EZLIğINI AçıKLAMAKT­AN BıKMıYORUZ.

“PIYASALAR” denilen, çoğu zaman ete kemiğe bürünmeden, karaltıdak­i eşkâli ile iş yapan ve Ankara’ya dayatan aktörler... Son 10 yılda faiz baskısı kurarak, 30-40 milyar dolar sattırarak, bir yere kadar netice aldılar. Lakin bu modelin sürdürülem­ezliği ortada. Yüksek faize dayanan, üretim kesimini felce uğratan, bu sayede enflasyonu hep tehdit sınırında tutan yaklaşımda deniz bitti. Cumhurbaşk­anı’na kulak vermekte, “TAVUK-YUMURTA” denklemini yeniden ele almakta ve üretimi artırıp, faizi ve enflasyonu düşürecek yenilikçi, bütünsel politikala­ra yüklenmekt­e sayısız yarar var.

KONU O KI... Hem buna inananları­n hem de kafa yoranların sayısını artırmalıy­ız!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye