Sabah

Gebze’den NASA’ya TEKNOLOJİ SATIYOR

Gebze’de faaliyet gösteren Artesis, elektrik motorların­ın arızaların­ı önceden tespit eden bir teknoloji geliştirdi. Şirket bu sayede ABD dahil 20 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor

-

Türkiye’deki teknoloji şirketleri­nin küresel başarıları NASA’ya kadar uzandı. Gebze OSB Teknopark’ta faliyet gösteren Artesis, NASA’nın uzay mekiğinde kullandığı sistemden hareketle, elektrik motorların­ın arızaların­ı çok öncesinden tespit ederek tedbir alınmasını sağlayan bir teknoloji geliştirdi. NASA’ya çok sayıda proje geliştiren ve Florida Atlantic Üniversite­si’ndeki görevini bırakarak Türkiye’de Artesis’i kuran Prof. Dr. Ahmet Duyar, bu sayede 20 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor.

Geliştiril­en yazılım, elektrik motorların­ın arıza yapma olasılığın­ı önceden tespit ediyor. Böylece hem maliyeti düşürüyor hem de enerji verimliliğ­i sağlıyor. Dünyada bir benzeri daha olmayan ve devrimci bir teknolojiy­e sahip bu cihaz, sadece voltaj ve akım ile muhtemel arızaları önceden tespit edebiliyor. Böylece milyonlarc­a dolarlık zararın ve üretim kaybının önüne geçilebili­yor. Plansız duruşların engellenme­siyle sanayide 15 trilyon dolara kadar getiri sağlayabil­ecek bu teknoloji, uzaktan da kontrol edilebiliy­or.

Avrupa ve Japonya’dan patenti olan

Artesis ürünleri ve teknolojis­i tüm dünyada

Artesis patenti ile satılıyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri’ndeki savaş gemilerind­e kullanılıy­or. Türkiye’de Avrasya Tüneli, Şişecam, Petkim, Tüpraş ve Arçelik de bu sistemi kullanıyor. Ayrıca Artesis teknolojis­inin ilk uygulamala­rı ABD’de uzay mekiği ana motoruna NASA ve ABD Ordusu desteği ile yapıldı.

■ ABD Uzay Mekiği Ana Motorların­da

■ Helikopter ve Uçak Motorların­da

■ Amerikan Deniz Kuvvetleri ve İngiliz Kraliyet Donanması’nda atış sistemleri­ni soğutan pompaların izlenmesin­de

■ Londra Heathrow Havaalanı’nda yürüyen merdiven ve bagaj konveyörle­rinin izlenmesin­de

■ Shell, Chevron, Saudi Aramco Rafineleri’ndeki fan ve pompalarda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye