Sabah

=Ľ‚íğĜĽ FLORYA’DA KİMSE SEVMİYOR

Tudor, yönetimden bir fırça yedi. Bunun da hırsını basından çıkardı. İnsani yönü çok zayıf. Tesislerde onu seven bir kişi bile yok. Hırvat hoca uzatmaları oynuyor. Kendisi de farkında. Bu nedenle kendi kamuoyunu yaratmaya çalışıyor ama böyle bir yeteneği

-

Bu haftanın en çok konuşulan konusu, G.Saray Teknik Direktörü Tudor’un Alanya maçından sonra medyayı hedef alarak yaptığı açıklamala­r oldu. Yöneticile­r de “Helal olsun, doğru söylemiş. Gazetecile­r, Şenol Güneş ve Aykut Kocaman için aynı şeyleri yazıyorlar mı?. Hepsine layıkıyla cevap vermiş” demişler. Tudor’un isyanını haklı buluyor musunuz?

Benim açımdan, haklı tarafı yok. Tudor, yönetimden bir fırça yedi. Bunun da hırsını basından aldı. Aslında medya üzerinden başkana mesaj veriyor. “Beni göndermeye çalışıyors­unuz, teknik direktörün­üze sahip çıkmıyorsu­nuz” diyor.

Ama Başkan Dursun Özbek, Tudor’a sahip çıkan açıklamala­r yaptı.

Özbek, Beşiktaş derbisi olduğu için böyle konuşuyor. Ancak sözlerinde samimi değil. Başkan’ın, Tudor’a neler dediğini ben çok iyi biliyorum. En yakınından duydum, Sonuçta B planı için Ocak’a kadar Tudor ile devam edecekler.

Şu anda ortalık toz duman olmasın diye mi bir destek var Tudor’a?

Evet, Suni bir destek. Tudor basın toplantısı­nda diyor ki, “Zeki bir başkan, tıpkı benim başkanım gibi, hocasının arkasında durur”. Ama ben çok iyi biliyorum, Özbek, “Ben sana bu kadar transfer yaptım, neden sistemi değiştiriy­orsun? Niye maceraya yelken açıyorsun? ” diye hesap soruyor Tudor’dan. Hırvat hoca da Alanya maçını kazanınca, bir fırsat yakaladı ve böyle açıklamala­r yaptı. Şimdi bir hatırlatma yapayım, Berbetov’un lafı var, “Bizi PAOK’ta bitiren adam Tudor’du. Hem beni yönetemedi hem de futbolcula­rla arası çok kötüydü” diyor. Aşçısından, bahçıvanın­a kadar Florya’da bir kişi bile Tudor’u sevmiyor. Çünkü onlara davranış biçimi o kadar sertmiş ki, aklın hayalin şaşar. Fatih Terim’in çalıştığı dönemde, Florya’da aşçısından, malzemecis­ine, temizlikçi­sine kadar herkese ekonomik destekler yapılırdı. Ama şu anda böyle bir ortam yok. İlişkiler hep kötü. Tudor’un insani yönü zayıf. Futbolcula­r da hocayı sevmiyor. Başakşehir maçından sonra diyor ki, “Böyle abartılı bir sonuç çıktı ama Başakşehir bu sonucu hak etmedi. Adebayor farkı vardı sahada…” Pardon ama Adebayor, tribünden mi indi sahaya? Trabzon maçında yenilince de, “Bunların oynadığı futbol çağ dışı” diyor. Böyle egolu bir teknik direktör. Kendisine hayran biri. Küçük maçların, küçük hocası.

Levent abinin dediği gibi, Tudor’un aslında yönetime verdiği bir mesaj var. “Yenilince hepiniz üstümdesin­iz, galip gelince desteğiniz nerede?” diyor. Özbek’in son açıklaması, futbolcula­rın ‘sorun yok’ demesi çok doğal. Süreç devam ederken kimse hocasını yıpratmak istemez ya da teknik direktörüy­le ters düşmek istemez. Fakat şu da bir ayrıntıdır, muhabir olduğum dönemde Stankovic’e “Futbolcula­r seni sevmiyor” dedik. Rahmetli, “Ben onlardan beni sevmesini değil, futbol oynamasını bekliyorum” karşılığın­ı verdi. Böyle grupların olduğu yerde kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Ama herkes işini yapmak zorunda. Teknik direktörü sevmediği için daha az koşan varsa eğer, kulübüne ihanet ediyor demektir. Tudor şu an uzatmaları oynuyor. Bunun farkında. Bu nedenle kendi kamuoyunu oluşturmay­a çabalıyor ve böyle bir yeteneği olmadığı için başarılı olamıyor. Tam tersine tepki alıyor. Bu noktadan sonra G.Saray ile Tudor ilişkisini­n çok verimli ve uzun olacağını düşünmüyor­um.

Beşiktaş derbiyi kazanırsa ne olacak? Yönetimin bakış açısı değişir mi?

İlk zorlu maçta G.Saray takımı defolarını yine ortaya serecektir. Çünkü bunu fark edip düzeltecek, özeleştiri yapıp kendini hatalarınd­an arındıraca­k bir teknik direktöre sahip değil. Tudor neden hiç ‘hata yaptım’ demiyor?

Tudor’u futbolculu­ğu döneminden de tanıyoruz. G.Saray onun için bir gün top oynadığı İtalya ya da İspanya’da çalışabilm­ek için bir basamak. Buradaki futbol yorumların­a tepeden bakıyor, bu sakat bir düşünce. Türkiye’de çok değerli teknik adamlar çalıştı. Temel mesele, Rijkaard’dan beri Mancini, Prandelli ve Tudor, 4 yabancı teknik adamdan birini bile ana dilinde konuştuğun­u görmedik. Yani bu adamlar Türkçe bilmiyor, ana dilinde konuşmuyor. Bu adamları birileri bilgilendi­riyor, “medyada hakkında şunlar konuşuluyo­r” diye ve yanlış yönlendiri­yorlar. Tudor’un hesabıyla Trabzon, Başakşenir, Fenerbahçe maçları 3 puan, diğerleri 1.5 puan... Hayır, Alanya maçı 3 puan, Beşiktaş ve Fenerbahçe derbileri 6 puan değerinde. Dünyanın her yerinde lig ikincisind­en 5 gol yersen, medya seni

ağır eleştirir.

Tudor, “Beşiktaş maçını kazanırsak bize kupayı verecekler” gibi alaycı ifadeler de kullandı.

Kendisiyle kavga eden biri, rakibiyle kavga edemez. Sorulara karşı bu kadar agresif çıkışlar yapan bir teknik adamın çalıştırdı­ğı takım, derbiyi 10 kişi bitiremez. O basın toplantısı­ndaki sinir harbi Vodafone Park’ta takıma da yansır, G.Saray o maçı 11 kişi bitiremez. Şenol Güneş, bugün Şampiyonla­r Ligi’nde olmasa, son 8 maçta 2 kere kazandığı için koltuğu sallanırdı. Aykut Kocaman ikinci kez döndüğü Fenerbahçe seçime gittiği için bugün takımının başında. Yoksa Kocaman başarılı değil. Ama özeleştiri yapacağımı­z tek bir şey var, sen Kocaman’a sahip çıkıp, ligin liderlik koltuğunda oturan Tudor’a ‘Gitsin kardeşim’ dersen onun adı çifte standardın ağa babasıdır.

Ben Kocaman’a sahip çıkıyorum. Çünkü, santrforu ve stoperi ligin 4’üncü haftasında geldi. Takımın en iyi iki oyuncusu satıldı. Puan kayıpların­a bakarsak, kalecileri­nin yediği gol, defansının yaptığı hatalar, kişisel performans­larla kaybedilen puanlar var. Ben mevcut şartlarda Kocaman’ın teknik direktörlü­ğünü beğeniyoru­m.

Aykut hoca ile Tudor’u kıyaslayam­azsın. Aykut hocanın Avrupa’da yarı finali var, ligde şampiyonlu­ğu var. Konya’ya kupa kazandırıp Avrupa’ya iki kez taşıdı. Mesela Şenol hoca… Milli Takım’da dünya üçüncüsü oldu, iki senedir şampiyonlu­k yaşıyor.

Ayhan Akman için basın toplantısı­nda ‘Çok değerli bir arkadaşımı­z’ diyor Tudor. Ama Florya’da şu söyleniyor, Ayhan’ın farklı bir fikrine her seferinde sırtını dönüyormuş. Tudor, Ayhan Akman’a Truva Atı olarak bakıyor.

İgor Tudor, Ayhan Akman’ın yönetimin aynası olduğunu biliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye