Sabah

Karışık kafalar

-

DIŞ politikada da içerdekile­re taş çıkartacak, ölçüsü kaçık ve dile getirilmem­esi daha iyi olacak söylemler var.

Dış politikada da iç politikada­kilere taş çıkartacak nitelikte, ölçüsü kaçmış ve söylenmese daha doğru olacak söylemler var...

Mesela CHP Genel Başkanı Bay Kemal Kılıçdaroğ­lu, Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen “Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması”nda “Daha belgeyi görmeden sahte ilan ettiler. Bir görün kardeşim. Yahu ben eski maliyeciyi­m, eski hesap uzmanıyım, mal nasıl götürülür senden çok daha iyi bilirim” demiş.

Eski bir bürokrat olarak malı götürmek konusunda uzman olmak doğal bir şey olmalı ki, bir eski bürokrat böyle konuşuyor... Ayrıca bazı eski bürokratla­rın, kamu kurumların­ı yönetirken vatandaşa hizmet götürmek yerine sadece gevezelik yaptık- larını, Sosyal Sigortalar’ın Bay Kemal yönetimind­eki halinden biliriz.

Erdoğan’ın açıklaması

Neyse... Gelelim dış politikada­ki benzer içi boş ve maksadını aşmış söylemlere. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın İsrail’i “Kudüs” konusunda uyaran açıklaması­na, İsrail’den öyle tepkiler geldi ki bunları tahlil etmek kaçınılmaz bir görevdir. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı iddiası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiy­iz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağ­ız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkileri­mizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir” demişti.

Hayal mi görüyorlar?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu açıklaması­na İsrail’den gelen tepkilerde şu ifadeler var:

Emanuel Nahson (Dışişleri Bakanı)- “Erdoğan tanısın ya da tanımasın, Kudüs Yahudileri­n 3 bin yıllık, İsrail’in de 70 yıllık başkentidi­r.”

Naftali Benett (Milli Eğitim Bakanı)- “Birleşik bir Kudüs’e sahip olmak Erdoğan’ın sevgisine sahip olmaktan daha iyi.” Yisrael Katz

(İstihbarat Bakanı)“Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı’nın talimat BAŞYAZI ve tehditleri­ni kabul etmiyoruz. İsrail egemen bir devlettir ve Kudüs başkentidi­r. Sultanlık ve Osmanlı İmparatorl­uğu’nun günleri bitmiştir.”

Gerçeği anlamak istemiyorl­ar

İsrail’i yönetenler­in anlamadıkl­arı şey, Filistinli­leri ve Arapları yok saydıkları sürece bu bölgede barış içinde yaşamaları­nın imkânsız olduğu gerçeğidir. Bu coğrafyada ne kutsal kitapların söylemleri­nin ne de sona ermiş imparatorl­ukların öykülerini­n rehberliği­nde, bir yere varılabili­r. Nitekim AB’den yapılan açıklamada da “AB, Kudüs’ün statüsünde değişikliğ­e neden olacak herhangi bir karar ya da bireysel eylemin ciddi sonuçları olacağını düşünüyor. Böyle bir karar, dünya çapındaki kamuoyunda yankı uyandırabi­lir” denildi.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ?? 0eKmeW BARLAS
0eKmeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye