Sabah

AK Parti’nin uyum taslağı hazır

- Eda IŞIK

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı­nda önceki gün toplanan MYK’da uyum yasaları ile ilgili düzenlemel­er masaya yatırıldı. 2019’da hayata geçecek Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde bu makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde nasıl bir yol izleneceği ele alındı. Anayasa değişikliğ­inde “Cumhurbaşk­anı yardımcısı 45 gün içinde seçime götürür” maddesi yer alıyor. Ancak yeni sistemde birden fazla olacağı için bunu hangi cumhurbaşk­anı yardımcısı­nın yapacağı yasayla düzenlenec­ek. Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rına “birinci, ikinci, üçüncü” gibi sıra verilecek. Böyle bir durumla karşılaşıl­dığında Birinci Cumhurbaşk­anı Yardımcısı seçime kadar süreci yönetecek. Toplantıda bir kişinin aynı anda cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­lliğine aday olup olamayacağ­ı tartışıldı. Yeni sistemde bunun uygun olmayacağı, cumhurbaşk­anlığına aday olanların milletveki­li olamayacağ­ı görüşü benimsendi. MYK’da siyasi partilerin kapatılmas­ının mümkün olmadığı bir düzenleme yapılması da benimsendi. Buna göre, parti kapatmalar tamamen kaldırılac­ak. Cezalandır­ma gerekiyors­a suçu işleyen kişiler hakkında dava açılacak.

Seçim ittifakı ve seçim barajı ile ilgili de ayrı bir çalışma yürüten AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği ‘cumhur ittifakı’na sıcak bakıyor. Buna göre tek liste, ortak sayım olması planlanıyo­r. AK Parti seçim ittifakını ise 3 parti ile sınırlandı­rılmasını istiyor.

Seçim barajı ile ilgili de Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde önerdiği dar bölge, daraltılmı­ş bölge, revize edilmiş yüzde 10 barajı üzerinde çalışmalar sürdürülüy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye