Sabah

80 MİLYONUN KALBİ KUDÜS İÇİN ATIYOR

Türkiye tek yürek oldu, ABD’ye Kudüs öfkesi camilerden sokaklara taştı. Cuma namazı çıkışında, tüm yurttan çığ gibi protesto yükseldi

- Edit|r: Bülent DEĞERLİ- Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

BAŞKAN Trump’ın skandal Kudüs kararına karşı dünyada yükselen öfkenin ana merkezleri­nden biri Türkiye oldu. Başta İstanbul ve Ankara, yurt genelinde yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Cuma namazı sonrasında düzenlenen gösteriler­de ABD ve İsrail protesto edildi.

FATİH CAMİSİ’NDE İNSAN SELİ

GÖSTERİ ve yürüyüşler­de Türk ve Filistin bayrakları taşındı, “Kudüs kırmızı çizgimiz... Kudüs yanarsa dünya yanar... Katil İsrail Kudüs’ten defol” sloganları atıldı. İstanbul’da Fatih Camisi’nde toplanan mahşeri kalabalık “Kudüs İslamındır” pankartlar­ıyla Saraçhane’ye yürüdü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklar­ı yönündeki açıklaması, Türkiye’nin dört bir yanında cuma namazı sonrası protesto edildi. ■ İSTANBUL: Kentte en büyük protesto gösterisi Fatih Camisi’nde yaşandı. Vatandaşla­r kontrol noktaların­dan aranarak camiye giriş yaptı. Onbinler cami avlusuna sığmadı. Cuma namazının ardından mahşeri kalabalık, Kudüs için Saraçhane’ye yürüdü ve burada Beyazıt Camisi’nden gelen kalabalıkl­a buluştu.

Yürüyüş boyunca “Katil

İsrail, Kudüs’ten defol” sloganları atıldı. Türk ve

Filistin bayrakları eşliğinde Saraçhane Parkı’na ulaşan kalabalık burada ABD ve İsrail’e lanet okudu.

Eyüp Sultan, Üsküdar ve Esenyurt meydanları­nda da Kudüs’e destek mitingleri düzenlendi. 15 Temmuz Derneği de 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda biraraya gelerek ABD ve İsrail’e tepki gösterdi. Çekmeköy Taşıdelen Cebir Camisi’nde cuma namazı kılan vatandaşla­rsa “Katil İsrail Kudüs’ten defol” pankartı açtı.

■ ADANA: Seyhan’da Kemeraltı Camisi’nde bir araya gelen binlerce kişi ellerinde Filistin bayrakları­yla eylem yaptı. AK Parti Adana milletveki­lleri Fatma Güldemet Sarı ve Tamer Dağlı da vatandaşla­ra destek verdi.

■ DİYARBAKIR: Ulu Cami önünde toplanan binlerce kişi Kudüs için dua ederken “İşgalci ABD, işgalci İsrail” sloganları attı.

■ SİİRT: Siirt Birlik Platformu öncülüğünd­e yaklaşık bin kişi bir araya geldi. ABD ve İsrail aleyhinde çeşitli sloganlar atan grup, başkanı Donald Trump’ın fotoğrafıy­la ABD ve İsrail bayrakları­nı yaktı.

■ ŞANLIURFA: Balıklıgöl’deki Dergah Camisi’nde toplanan binlerce kişi ellerinde Filistin bayrakları­yla İsrail ve ABD’yi protesto etti. Basın açıklaması­nın ardından binlerce kişi bir kilometre yürüdükten sonra sessiz şekilde dağıldı.

■ ERZURUM: Tarihi Lalapaşa Camisi’nde kılınan cuma namazı sonrası toplanan yüzlerce vatandaş ABD’yi protesto gösteriler­ine katıldı.

■ BOLU: Cuma namazı sonrası İzzet Baysal Caddesi üzerindeki Kadı Camisi önünde toplanan binlerce kişi pankart açarak, ABD Başkanı Trump’u lanetledi.

■ ESKİŞEHİR: Binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrakları­yla Vilayet Meydanı’nda toplandı. Vilayet önündeki basın açıklaması­nın ardından grup İsmet İnönü Caddesi’ne doğru yürüdü.

■ TRABZON: Trabzon’da cuma namazı sonrası protesto gerçekleşt­irildi. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğ­lu ve siyasi parti temsilcile­rinin de katıldığı protestoya yoğun katılım vardı.

SÜRYANİLER’DEN TEPKİ

■ MARDİN: Mardin Süryani Protestan Kilisesi Başpapazı Ender Peker, Kudüs’ün tüm dinler için kutsal olduğunu, ABD’nin kararının yanında İsrail’in de Kudüs’ü başkent ilan etmesini tasvip etmedikler­ini vurguladı. Peker, “Bizim elimizden gelen duadır. Bizler de dua ediyoruz” dedi.

■ SAKARYA: Orhan Camisi önünde toplanan 60 sivil toplum kuruluşu üyesi ve vatandaşla­r İsrail ile Amerika aleyhine slogan attı. Bazı vatandaşla­r ABD ve İsrail bayrakları­nı yaktı.

 ??  ??
 ??  ?? İSTANBUL FATİH CAMİSİ
İSTANBUL FATİH CAMİSİ
 ??  ??
 ??  ?? DİYARBAKIR İZMİR KUDÜS
DİYARBAKIR İZMİR KUDÜS
 ??  ??
 ??  ?? ● ORDU ● İZMİR
● ORDU ● İZMİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye