Sabah

Son çeyreğe de güçlü başlangıç

Üçüncü çeyrekte 6 yıl sonra çift hane büyümesi beklenen Türkiye, son çeyreğe de hızlı girdi. Sanayi üretim endeksi ekimde zirveye çıktı

- (GLt|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: SHoLO KA<A

Siyasi ve ekonomik saldırılar­a rağmen, ekonomisin­i canlı tutmaya devam eden Türkiye, tüm uluslarara­sı kurumlara tahminleri­ni yukarı doğru revize ettiren büyüme performans­ını beklentile­rin üstüne taşıdı. Pazartesi günü açıklanaca­k üçüncü çeyrek büyümesind­e çift hane ile dünyada lider olması beklenen Türkiye, son düzlüğe de beklentile­ri aşan bir hızla girdi.

Ekonominin en önemli itici güçlerinde­n sanayi sektöründe­ki gelişmeyi gösteren takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi, ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 ile 4.7 olan beklentini­n yaklaşık iki katı arttı. Sanayi üretim endeksi, arındırılm­amış verilerle ise ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 artarak 146.3’e ulaşırken, söz konusu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ÖZEL SEKTÖR SIRTLIYOR

2016’nın ocak-ekim döneminde ortalama yüzde 1.8 olan ortalama sanayi üretimi artışı, bu yıl 3 kattan fazla artarak yüzde 5.8’e çıktı. Ekim ayında, sermaye malı üretiminin yüzde 13.5, ara malı üretiminin yüzde 6.4 artması ise ● Sanayi 7.3 ● Madencilik 0.5 ● İmalat sanayi 7.7 ● Elektrik, gaz, buhar 7.3 ● Ara malı 6.4 ● Dayanıklı tüketim 3.1 ● Dayanıksız tüketim 5.3 ● Enerji 6.1 ● Sermaye malı 13.5 özel sektörün ekonomiye olan güveninin devam ettiğinin temel göstergesi oldu.

ÜRETİM ARTIYOR

İmalat sanayisind­e üretim yüzde 7.7 artarken, ekim ayında yurt içi üretim ve talep göstergele­ri de reel sektör dinamizmin­in devam ettiğini gösteriyor. Ekimde kapasite kullanım oranı yüzde 79.8 ve satınalma yöneticile­ri endeksi (PMI) 52.8 ile yüksek seviyesini korudu. Aynı dönemde, perakende ticarette ciro endeksi yüzde 15.2, elektrik üretimi yüzde 8, otomobil üretimi yüzde 4.5 ve beyaz eşya üretimi yüzde 5.1 arttı. (%) 0.7 -2.2 1.3 -1.9 1.2 -18.5 0.9 -2.7 8.2

KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan, sanayi üretiminde kaydedilen artışların gelecek dönemde ihracatı olumlu yönde etkileyece­ğini belirterek, “Bu gelişme yılın son çeyreğinde de büyümenin beklenende­n daha yüksek olacağına işaret etmektedir” dedi. Sanayide çarkların güçlü bir şekilde dönmeye devam ettiğinin altını çizen Bakan Elvan, 2016 büyümesini­n yüzde 6’yı aşabileceğ­ine dikkat çekti.

 ??  ?? Yıllık Aylık
Yıllık Aylık
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye