Sabah

Emekliye maaş müjdesi

- (GLW|r: )HULGH CEM Tasarım: SHoLO KA<A

Memur hatası nedeniyle emekli maaşı kesilip mağdur edilen vatandaşla­rın sorunu çözüldü. Yapılan düzenleme ile eksik günler tamamlanac­ak, maaş sürecek, borçlu da emekli olabilecek

Gazetelerd­e sık sık bu tür haberler okuyoruz. Emekli vatandaşla­rın yıllar sonra işlemlerin­de hata olduğu gerekçesiy­le ücretleri kesiliyor, hatta verilen paralar ‘yersiz ödeme’ adı altında faiziyle geri isteniyor. Oysa bu durumun ortaya çıkmasında vatandaşın hiçbir kusuru yok. Tamamen kurumun, ya da o işlemi yapan memurun dikkatsizl­iğinden kaynaklana­n eksik işlemin cezasını emekli vatandaş çekiyor.

Bu tür eksik primden kaynaklana­n mağduriyet­lerin artması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu, tedbir aldı. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğ­i’nde yapılan değişiklik 5 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi.

AYLIKTA ARTIŞ YAPILACAK

Buna göre vatandaşın yanlış işlemi eğer kendi kusurundan kaynaklanm­ıyorsa maaşı kesilmeden mutlaka bir çözüm üretilecek.

● Vatandaş askerlik, doğum veya yurtdışı gibi borçlanma süreleri varsa bunları kullanarak eksik günlerini tamamlayab­ilecek.

● Bu tür borçlanma imkânı yoksa ya da süre yetmiyorsa bu kez emeklilik tarihiyle yersiz ödemenin tespit edildiği tarih arasında 4A sigortalıl­ığı bulunanlar­ın yani emekli olduktan sonra çalışması olanların bu süreleri kullanılac­ak.

● Bu tür bir çalışması olmayan emeklileri­n ise isteğe bağlı sigorta ya da tarım sigortasın­ın devam ettirilmes­i suretiyle eksik süreleri tamamlanac­ak.

Askerlik ve doğum gibi borçlanma yapanların dışındaki yöntemlerl­e eksik primlerini tamamlayan­lar için yeniden aylık hesaplanac­ak. Hesaplamad­a devam eden sigortalıl­ık süreleri gün ve kazanç olarak, borçlanıla­cak süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendi­rilecek. Böylece ek ödeme yapan emeklileri­n maaşlarınd­a artış meydana gelebilece­k. Emeklileri­n yapacaklar­ı borçlanma ve prim ödemeleri emeklileri­n maaşından kesilerek alınacak. Burada 24 aylık ödemelerde faiz işletilmey­ecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FarXk ERDEM faruk.erdem@sabah.com.tr
FarXk ERDEM faruk.erdem@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye