Sabah

Dünya Trump’a karşı kenetlendi

Trump’in kudüs’ü israil’in başkenti ilan etmesine karşi dünya liderleri tepkilerin­i sürdürüyor. türkiye’den fransa’ya, malezya’dan almanya’ya kadar dört bir yandan filistin’e destek mesajlari geliyor

-

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve elçiliği Kudüs’e taşıma kararına dünya liderlerin­in tepkisi sürüyor.

■ TÜRKİYE:

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşk­anı sıfatıyla dünya kamuoyuna “Kudüs” çağrısı yapan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Böyle bir adımı atmak dünyada, özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdı­r? Siyasi liderler karıştırma­k için değil barıştırma­k için olurlar. Burada Sayın Trump, ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ diyorsa, yanılıyor. Güçlü olmak, haklı olmak demek değildir. Haklı olan güçlüdür. Bunu böyle bilmesi lazım.”

■ İNGİLTERE:

Başbakan Theresa May, “ABD’nin kararıyla hemfikir değiliz. İngiltere’nin İsrail büyükelçil­iği Tel Aviv’dedir ve taşıma gibi bir planımız yok” dedi.

■ ALMANYA:

Başbakan Angela Merkel, “Biz bu konuda mevcut BM kararların­a uyuyoruz. Bu kararlar da iki devletin kurulmasın­a yönelik müzakerele­r çerçevesin­de Kudüs’ün statüsünün görüşülmes­i de öngörülüyo­r. Böyle bir sürecin canlandırı­lmasını diliyoruz” ifadelerin­i kullandı.

■ FRANSA:

Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, “ABD’nin kararını onaylamıyo­r ve uluslarara­sı hukuka aykırı olduğu için de kınıyoruz. Bu karar BMGK’da alınan kararlara aykırı” dedi.

■ TUNUS:

Başbakan Yusuf eş-Şahid, “Tunus, bu karar karşısında Filistin halkının yanında” dedi.

■ FAS:

Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani “Fas, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulması için verilen mücadeleyi her zaman destekleye­cektir” dedi.

■ AVRUPA BİRLİĞİ:

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Kudüs’te gerilimin artması endişe verici. Kutsal mekanlara ilişkin statüko korunmalı. Kudüs’te olanlar sadece tüm bölgeyi değil tüm dünyayı ilgilendir­iyor” dedi.

■ BELÇİKA:

Dışişleri Bakanı Didier Reynders, “AB’nin barış sürecinde artık daha etkin rol üstlenmesi gerekiyor. ABD’de dış politika kararları alınırken artık müttefikle­rin dahil edilmediği­ni görüyoruz. ABD yönetimi tek taraflı olarak kendi karar veriyor” şeklinde konuştu.

■ MALEZYA:

Başbakan Necip Rezak, dünyanın birleşmesi halinde ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma planının başarısız olacağını belirtti ve “Cumhurbaşk­anı Erdoğan benimle irtibata geçen birkaç dünya liderinden biri. Erdoğan’la tekrar görüşerek Malezya olarak konuyla ilgili önerilerim­izi aktaracağı­m” diye konuştu.

■ BM: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur. İki devletli çözümün herhangi bir alternatif­i yoktur. B planı yoktur” dedi.

■ RUSYA:

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kararın mevcut tüm anlaşmalar­a aykırı olduğunu vurgulayar­ak, “ABD’nin bu kararı, uluslarara­sı toplumu hiç de eşit olmayan iki parçaya bölmüştür” dedi.

 ??  ?? RECEp TAyyIp ErDoğAn EmmAnuEl MACron AnGElA MErkEl FEDErICA MoGHErInI THErEsA MAy
RECEp TAyyIp ErDoğAn EmmAnuEl MACron AnGElA MErkEl FEDErICA MoGHErInI THErEsA MAy
 ??  ?? Trump, önCEkI BAşkAnlArı­n vIDEolArın­ı pAylAşArAk “SEçIm vAADImI yErInE GEtIrDIm, DIğErlErI Bunu yApmADı” DEDI.
Trump, önCEkI BAşkAnlArı­n vIDEolArın­ı pAylAşArAk “SEçIm vAADImI yErInE GEtIrDIm, DIğErlErI Bunu yApmADı” DEDI.
 ??  ?? AntonIo GutErrEs
AntonIo GutErrEs

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye