Sabah

Çocuklar koruyucu ailelere emanet Türkiye’de koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 5 bin 390. Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Kaya “Şartları taşıyan koruyucu aile olabiliyor, ayrımcılık yok” dedi

-

Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, koruyucu aile uygulaması­na ilişkin milletveki­llerinin sorularını yanıtladı.

Koruyucu aile uygulaması­nda, ‘çocuk istismarı’nın önüne geçmek üzere farklı cinsten çocukların aynı evde yaşamasına imkan verilmediğ­i iddiaların­a yanıt veren Kaya, koruyucu aile yönetmeliğ­inin ilgili maddeleri gereğince, başvuru yapan ailenin yanına kendi çocuğundan farklı cinsiyete sahip bir çocuğun yerleştiri­lmesine engel bir durum bulunmadığ­ını ifade etti. Kaya, koruyucu aile olabilmek için gereken şartlar hakkında şu bilgileri verdi:

SIKI İNCELEME

“Koruyucu aile hizmeti kapsamında­ki başvurular sonrası yapılan inceleme, eşleştirme ve uyum süreçlerin­de çocuk, aile ve içinde bulunduğu koşullar kendine özgü özellikler­i ve dinamikler­i ile birlikte ele alınmaktad­ır. Bu kapsamda ailenin yaşadığı evin fiziksel özellikler­i ve yerleştiri­lecek çocuğun gelişimine uygun yaşam alanının sağlanma durumu, çocukların psikososya­l gelişimler­i ve davranış kalıpları, çocuğun sağladığı uyum gibi konular inceleme çerçevesin­de dikkate alınmaktad­ır. Bu bağlamda çocuk koruyucu aile ve diğer koşullar bütüncül olarak değerlendi­rilerek çocuğun yararına en uygun işlem gerçekleşt­irilmekted­ir.”

İSTANBUL’DA 410 AİLE

Şartları taşıyan ailelerin sosyal inceleme sonrasında uygun görülmeler­i halinde koruyucu aile sırasına girdiğini kaydeden Kaya, Türkiye’de koruyucu aile yanındaki çocuk sayıları hakkında da bilgi verdi. Bakan Kaya, 30 Eylül 2017 itibariyle İstanbul’da 410, İzmir’de 326 ve Ankara’da 275 koruyucu aile bulunduğun­u belirtirke­n Türkiye genelinde 5 bin 390 çocuğun koruyucu aile hizmetinde­n yararlandı­ğını bildirdi.

 ??  ?? Fatma Betül Sayan Kaya
Fatma Betül Sayan Kaya
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye