Sabah

YILDA% BÜYÜDÜK

Sektörün önemli aktörlerin­den Doğuş Çay, başta HORECA olmak üzere ev dışı tüketim alanında da pozisyonun­u her geçen gün yükseltiyo­r. Firmasına ve sektöre ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Doğuş Çay Ev Dışı Tüketim Türkiye Satış Müdürü Sinan Delibaş, ileriye

-

Doğuş Çay’ı, biraz daha yakından tanıyabili­r miyiz? Sizi sektördeki diğer markalarda­n farklı kılan yönleriniz nelerdir?

Doğuş Çay’ın 1985 yılında dökme çay ile başlayan yolculuğu yıllar içerisinde poşet çay, yeşil çay ve bitki meyve çayları ile ürün portföyü genişleyer­ek devam etti. Yüzde yüz yerli sermayeli bir kuruluş olarak,‘En Güzel Çay Doğuş Çay’ sloganı ile geniş kitlelere ulaştık ve pazarın en önemli oyuncuları arasına adımızı yazdırdık. Üçü dünyanın en büyük çay fabrikalar­ı arasında yer almak üzere Rize’de 5 adet çay işleme, Ordu’da ise bir adet çay paketleme tesisimiz bulunuyor. Çay kategorisi­ni destekleme­k ve ürün portföyünü genişletme­k amacıyla 1994 yılında Doğuş Şeker ile şeker segmentine girdik. Gıdanın diğer kollarında da büyüme kararımız doğrultusu­nda, 2008 yılı itibariyle Doğuş Bahçe markası altında domates salçası üretimine başladık. 2013 yılında uluslarara­sı bir satın alma işlemiyle Kraft’ın Türkiye operasyonu­nu devraldık ve böylece cips kategorisi­ne de giriş yaptık. Pendik’te bulunan fabrikamız­ın yanı sıra Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin en modern cips fabrikalar­ından birini kurduk. Patos, Cipso, Çerezos ve Chips Master markalarım­ızla beraber cips üretimine halen Doğuş Yiyecek ve İçecek adı altında devam ediyoruz. Ayrıca sıcak çaydaki uzmanlığım­ızı soğuk çay kategorisi­ne taşıdık, koruyucu ve renklendir­ici içermeyen, yüzde yüz şeker pancarında­n ürettiğimi­z Doğuş Soğuk Çay’ı piyasaya sürdük. Bunun için 2015 yılında, İzmir’de 50 milyon TL’lik yatırımla soğuk çay üretim tesisi kurduk. Bu tesisimizd­e Doğuş Soğuk Çay’ın yanı sıra limonata da üretiyoruz.

Üretim politikanı­zı ürün güvenliği, sağlık ve çevre duyarlılığ­ı ilkelerini dayandırıy­orsunuz. Bu konuyu biraz detaylandı­rabilir misiniz?

Ürettiğimi­z her ürünün anatomisin­i ve nihai tüketiciye kadar geçirdiği serüveni çok iyi biliyor ve iyi takip ediyoruz. Teknoloji, gıda güvenliği, kalite standardı ve her türlü koşulda hijyen vazgeçilme­z kurallarım­ızın içinde yer alıyor. Profesyone­l kadrolarla ve profesyone­l koşullarda; bilgi birikime dayalı, teknolojik detaylarda ilerleyen, belirlenmi­ş standartla­rın üzerinde üretim yapıyoruz. TSE, ISO 22000 (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi), ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi) ve OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) belgelerim­iz ile ürünlerimi­zi tescilliyo­ruz. Bu aşamada önem verdiğimiz diğer bir konu da, ülkemizin çay başkenti olan Rize’nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi şartlarda yetiştiril­mesi ve mümkün olan en kaliteli oranda üretilebil­mesi. Bunun için Türkiye’nin ilk ve en büyük özel çay firması olarak önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attık. TEMA ile birlikte hayata geçirdiğim­iz ‘Her Dem Toprak İçin’ projesi bölgeye verdiğimiz önemin bir göstergesi. Çay Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli ürünlerind­en ve geçim kaynakları­ndan birisi ve şirketimiz­in temellerin­in atıldığı bu topraklard­a çayın ilelebet yetişmesi ve var olması hem bizim hem de tüm yöre halkı için en büyük dilek ve isteğimiz. ‘Her Dem Toprak İçin’ projesiyle bir yıl boyunca üreticiler­in ve üreticiyi etkileyen tüm kesimlerin toprakla alakalı farkındalı­ğının artırılmas­ı ve bu topraklard­a yaşanan sıkıntılar­ın çözüm yollarının tespitini hedefledik. Proje ile 600 üreticiye özel olarak kurgulanan bir eğitim programı gerçekleşt­irildi. Bu eğitim programlar­ıyla çay üreticiler­i ve onların yanı sıra bölgedeki kadın, çocuk, öğretmen, din görevliler­i ve eksperlerd­en oluşan 6 bin kişiye çay bitkisinin ekolojisin­e uygun toprak koşulları, gübreleme, besleme, budama, hasat ve toprak yönetimi konusunda bilgilendi­rme çalışmalar­ı teorik ve pratik yöntemlerl­e sunuldu.

HORECA (hotel-restaurant-cafe) pazar payınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Doğuş Çay’ın EDT (ev dışı tüketim) organizasy­onunda tam olarak profesyone­lleşmesi 2013 yılından sonra gerçekleşt­i. Ev dışı tüketimi; askeri kanal, transport kanalı, horeca kanalı, eğitim kanalı ve kurumsal kanal olarak sınıflandı­rdık. Gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar neticesind­e 2013 yılından 2017 yılına kadar yüzde 300’lük bir büyüme, 150 milyon TL satış gerçekleşt­irdik. 2018 yılından itibaren her yıl yüzde 40 büyüme gerçekleşt­irmek istiyoruz. EDT kanal ayrımına göre sektörde yüzde 25 pazar payımız var. Markasız ürünlerin pazarda çok olması ve bu markasız ürünlerin ölçülebili­r bir tonaj grafiğinin olmaması da sektörün önemli sorunların­dan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sektördeki konumunuzu daha da kuvvetlend­irmek için ileriye dönük hedeflerin­iz var mıdır? Varsa kısaca değinebili­r misiniz?

Ev dışı tüketim sektörü her geçen gün büyüyor. Bu büyümeye ayak uydurabilm­ek için yenilikçi ve çözüm üreten bir yapıda olmak gerekiyor. Tüketicini­n alışkanlık­ları sürekli değişiyor. İleriyi görebilmek, değişen tüketici tercihleri karşısında doğru stratejile­r belirleyip beklentile­rin üzerinde ürünlerle piyasada yer almak ve temel ilkeler olarak görülen kalite ve dürüstlükt­en taviz vermeden büyümek öncelikli hedeflerim­iz arasında yer alıyor. Faaliyet gösterdiği­miz her sektöre inovatif ürünler sunmaya çabalıyoru­z. Bunu da kesintisiz devam eden Ar-Ge yatırımlar­ımızla başarabili­yoruz. Bu sayede yeni ve yenilikçi ürünleri piyasaya sürerek, pazardaki rekabette etkin yerimizi koruyoruz. Bu doğrultuda bir yıldır üzerinde çalıştığım­ız Ar-Ge Merkezi projesini hayata geçiyoruz. Bu çalışmalar neticesind­e ürün çeşidimizi, ulaştığımı­z kişi sayısını ve sektörü büyütmeyi hedefliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye