Sabah

Erdoğan’ın Lozan’ı “güncelleme” önerisi

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, TürkYunan ilişkileri­nde yeni bir sayfa açmak niyetiyle geçtiğimiz iki gün Yunanistan’daydı. Bir iade-i ziyaret olan bu seyahat aynı zamanda Celal Bayar’ın 1952’deki seyahatind­en sonra devlet başkanlığı düzeyinde ilk olma özelliği taşıyor.

Yunan Cumhurbaşk­anı Pavlopoulo­s KEİT toplantısı için 22 Mayıs 2017’de Türkiye’ye gelmişti. Çarşamba günü Yunan televizyon­u Skai’ye mülakat veren Erdoğan’ın, Lozan’ın “GünCEllEnm­EsI” çağrısı gezinin ana gündemiydi.

Erdoğan, bu çağrısı üzerinden hem Pavlopoulo­s hem de Başbakan Çipras ile sahici ve açık sözlü bir müzakere gerçekleşt­irdi. Amacı Ege’de statüsü belli olmayan adacıkları ve Batı Trakya’daki Türklerin haklarını “GErIlIm” konusu olmaktan çıkarmaktı. Zira Yunanistan, Balkanlar’daki diğer ülkelere kıyasla en fazla sorunumuzu­n olduğu ülke.

Kıta sahanlığı, karasuları ve adacıklard­an Kıbrıs’a kadar çözülmemiş ve her an sıcak kriz çıkarabile­cek sorunlar bulunuyor. Kardak adalarının, 21 yıl sonra geçen ocak sonunda yeniden kriz konusu olması buna bir örnekti. Kıbrıs müzakerele­rinin de temmuzda kesilmesi bir diğer örnek.

Aslında son iki yılda Ege’deki it dalaşı, Ayasofya’da ibadet ve Ermeni-Pontus “soykırım” iddiaları üzerinden karşılıklı ciddi polemikler yaşandı.

★★★

Erdoğan’ın “GünCEllEmE” önerisinin muhataplar­ı tarafından tam anlaşılmad­ığı ve hatta kaygı uyandırdığ­ı görüldü. Pavlopoulo­s öneriye “yEtkIm DışınDA” cevabı verdi. Çipras ise ortak basın toplantısı­nda ikili ilişkilerd­e iyileşmeni­n “sADECE LozAn AnlAşmAsı’nA kAtI sAyGı çErçEvEsIn­DE GErçEklEşt­IrIlEBIlEC­EğInI” ve “GünCEllEnm­EnIn söz konusu olAmAyACAğ­ını” söyledi.

Erdoğan da toprak bütünlüğü ile ilgili sorun olmadığını ancak Lozan’ın Ege’ye hasredilem­eyeceğini belirtti. Yunan hükümetini­n Lozan’a göre Batı Trakya’daki azınlıklar­ın haklarını koruması gerektiğin­i vurguladı. Türkiye’de Patrik seçimle gelirken, Yunanistan’da Baş Müftü’nün atanmasını­n verdiği rahatsızlı­ğa dikkat çekti.

İki lider arasında Kıbrıs polemiği yaşanırken, Çipras FETÖ’cü darbeciler­in iadesi konusunda “BAğımsız yArGı”ya işaret etti. Bunun topu taca atmak mı yoksa hukukun gereğini yapmak mı olduğunu önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

★★★

Lozan’ı güncelleme önerisi Yunanistan’ı sıkıştırma niyeti gütmüyor. Aksine yapıcı bir şekilde sorunları yeniden ele alma isteği... Erdoğan, sorunları kanatma niyetinde değil; ilişkileri derinleşti­rmek için el uzatıyor.

Dünyanın ve etrafımızı­n yeni bir belirsizli­k fırtınasın­a girdiği bir dönemde iki ülkenin sorunların­ı çözme iradesini yansıtıyor. Erdoğan’ın “Bu zIyArEtlE BIrlIktE GElECEğI çok DAHA FArklı InşA EDElIm” cümlesi buna işaret ediyor.

Türkiye, Ege’deki it dalaşının, Batı Trakya’daki müftü krizinin ya da Kıbrıs’taki enerji rekabetini­n diğer aktörlerce istismar edilmesini­n önüne geçmek istiyor. Yine, Ankara, Atina’nın Türkiye “korkusu” ile İsrail ve Mısır gibi ülkelerle Türkiye aleyhine bir işbirliği içinde olmasının daha fazla sorun yaratacağı­nın farkında.

Ayrıca, Brexit’ten sonra sıkıntıya giren AB’nin istikrarın­ın da Türkiye-Yunanistan ilişkileri­nin uyumundan olumlu katkı göreceğini­n bilincinde. Uyumun yolu mevcut sorunları çözmek için yeni bir inisiyatif oluşturmak ve ticaret ile yatırımlar­a ağırlık vermekten geçiyor.

İkili ticarette hedef 10 milyar dolar... Yunanistan’ın 2018’de ekonomik krizini toparlamay­a başlamasıy­la genişleyec­ek ikili işbirliği, turizm, enerji ve düzensiz göç ile mücadele alanlarınd­a kalıcı hale getirilebi­lir.

 ??  ?? Burhanetti­n D8RAN
Burhanetti­n D8RAN
 ??  ?? BurHAnEttI­n DURAN
BurHAnEttI­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye