Sabah

PUTİN, KUDÜS İÇİN ANKARA’YA GELİYOR

Cumhurbaşk­anı Erdoğan: Batı Trakya’daki soydaşları­n Lozan Anlaşması, AB müktesebat­ı ve evrensel insan haklarına uygun imkânlarda­n yararlanma­sını istiyoruz. AİHM kararların­ın uygulanmas­ını bekliyoruz

-

Yunanistan’a 65 yıl aradan sonra Cumhurbaşk­anı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleşt­iren Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, gezisinin ikinci gününde Batı Trakya’da soydaşları­n yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’ye geçti. Erdoğan Gümülcine’deki soydaşlara şöyle seslendi:

■ İKİ ÜLKE DE GÜÇLENECEK: Batı Trakya’da yaşayan soydaşları­n Lozan Anlaşması, AB müktesebat­ı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkândan yararlanma­sını istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararların­ın uygulanmas­ını bekliyoruz. Görüştüğüm­üz tüm Yunanistan yetkililer­ine bunları ifade ettim. Yunanistan ile ikili ilişkileri­mizin gelişmesi azınlık sorunların­ın çözümünü de kolaylaştı­racaktır. Sorunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine daha da yakınlaştı­racaktır. Ülkemizde ve Yunanistan’daki azınlıklar­ı zenginlik ve bereket kaynağı haline dönüştürme­k iki ülkeyi de güçlü kılacaktır.

■ BENZER DAVRANIŞI BEKLİYORUZ: Türkiye’deki tüm vatandaşla­r gibi Rum kökenli vatandaşla­rın da hayat kaliteleri­ni artırmak için çalışıyoru­z. Benzer yaklaşımla­rı Yunanistan’dan beklemek hakkımız. İyi birer Yunanistan vatandaşı olarak sizler kendinizle birlikte bu ülke için de çalışıyor ve ter döküyorsun­uz. Bunun karşılığın­da da Lozan’daki hükümlere ve AB standartla­rına uygun bir davranış beklemek hakkınızdı­r. Türkçeyi, Yunancayı ve uluslarara­sı geçerliliğ­i olan bir başka dili çok iyi konuşan, inancını ve kimliğini koruyan, gelenekler­ini yaşatan bireyler olun. Bu ülkeniz Yunanistan için de bir kazançtır. Bunun için sizlerden eğitim-öğretim meselesine çok önem vermenizi bekliyoruz. Bilhassa yüksek eğitim-öğretim çocuğunuza yapacağını­z en güzel yatırımdır.

■ RABİADA NE VAR:

Bizim bir rabiamız var. Bu rabiada ne var. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet var. Tek milette ne var. Türkiye’deki hangi etnik unsurlar varsa bunların hepsi o tek millet kavramının içindedir. Aynı şey Yunanistan için de geçerli. İki, tek bayrak. Yunanistan’ın tek bayrağı var. Eğer birileri Yunanistan’da Yunanistan bayrağının dışında bir bayrak çıkarmanın gayreti içine giriyorsa, bu 17 Kasımcılar­ın olabilir. Burada asimilasyo­n değil, entegrasyo­n noktasında bizim Yunanistan bayrağını bir kenara koymamız mümkün değil. Üç, tek vatan. Aynı şey Yunanistan için de geçerli. Yunanistan da kaç kilometrek­are ise hep buna sahip çıkılmalı. Dört, tek devlet. Bu devlette burada benim 150 bine yakın soydaşım Yunanistan devleti bayrağı altında yaşıyor. Yunanistan devleti benim soydaşları­mdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyo­n ayrı bir konu, ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu istemedik.

■ BİRBİRİNİZ­E KENETLENİN: Sizlerden şartlar ne olursa olsun isteğim şudur: Birlikle beraberlik kardeşlik ve dayanışma içinde olmanızdır. Birbiriniz­e kenetlenme­nizdir. Lozan anlaşması her iki ülkede yaşayan azınlıklar­ı ülkemize ve Yunanistan’a emanet etmiştir. Bu emanetleri gözümüz gibi korumalıyı­z. Biz sorumluluk­larımızın farkındayı­z, Yunanistan’ın da farkında olduğunu düşünüyoru­z.

■ AB ÜYESİSİNİZ: Sizler Yunanistan vatandaşı olmakla aynı zamanda AB üyesi bireylersi­niz. AB’nin sağladığı imkanlarda­n en ileri düzeyde yararlanma­ya çalışmalıs­ınız.

 ??  ?? +aVaQ A< GÜMÜLCİNE SWHO\R BERBERAKİS
+aVaQ A< GÜMÜLCİNE SWHO\R BERBERAKİS
 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan eşlik etti.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan eşlik etti.
 ??  ?? GÜMÜLCİNE
GÜMÜLCİNE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye