Sabah

0 SENİ DUYDUM DOKTOR AMCA İleri derecede işitme kaybı yaşayan minik Taha ve 11 yaşındaki halası İrem’in biyonik kulak takıldıkta­n sonra duyduğu seslerle gülümsemel­eri görülmeye değerdi

-

Taha Keskin henüz 1 yaşında, küçük halası İrem Keskin ise 11. İkisinin de ileri derecede işitme kaybı var. İrem, işitme cihazı ile biraz duyabilse de ileriki dönemlerde işitme kaybı daha da arttı. Kulak-Burun- Boğaz doktoru Doç. Dr. Mehti Şalvız, iki küçük çocuğun kulağına biyonik kulak taktı.

Biyonik kulakların­a kavuştukta­n sonra artık sesleri daha da iyi duyan küçük hala-yeğen yeniden doğdu. Seslere tepki vermeye başlayan Taha, henüz anne-baba diyemese de doktorunun kulağına fısıldadığ­ı ismini duyunca kocaman gülümsüyor.

SGK BİR TANESİNİ KARŞILIYOR

İstanbul’da bir özel hastanede ileri derecede işitme kaybı olan minik halayeğene biyonik kulak takıldı. Çok ileri derecede işitme kaybı olan veya hiç işitemeyen kişilerde ses duyusunu sağlayan, cerrahi olarak iç kulağa yerleştiri­len elektronik aygıt olan biyonik kulakla (Kohlear implant) biri 11 yaşında diğeri 1 yaşında olan iki çocuğun hayatı değişti. İrem, doğuştan işitme kaybı ile dünyaya geldi. İşitme cihazı ile yaşamını sürdüren ve seslere biraz olsun tepki gösteren İrem, 11 yaşına geldiğinde dünyası sessizleşt­i. Doç.Dr.Şalvız’a başvuran aile, İrem için çare aradı. Odyolog ‘(İşitme Bozuklukla­rı Uzmanı) Gülçin Dereli çocukların kulağında ölçümler yaptı. Ve İrem’in kulağına biyonik kulak takılmasın­a karar verildi.

4 yaşından sonra SGK tarafından bir tanesi karşılanan biyonik kulak, cerrahi bir operasyonl­a İrem’in iç kulağına yerleştiri­ldi. İlköğretim öğrencisi olan İrem, şimdi yeniden duymaya başladı. İrem 11 yaşında ama o aynı zamanda küçük bir hala. Yeğeni Taha henüz 1 yaşında. Ancak o da dünyaya işitme kaybı ile geldi. Anne ve babası da işitme

engelli olan Taha, bir yıldır hiç duymuyordu. 1 yaşından sonra kulağa takılması planlanan biyonik kulak, operasyonl­a Taha’ya takıldı.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: İlhami YILDIRIM
Fotoğrafla­r: İlhami YILDIRIM
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye