Sabah

0 Yüksek büyümeyi sürdürebil­iriz

-

Türkiye, orta gelir grubunda fakat büyümesini yüksekler iklimine taşımayı başardı. 2011’de 8.8’lik rakam ile rekortmen ülkeler arasına girmiştik. Ancak bunu sorun edenler, gaz-fren tartışması başlatıp, “bu kadar hızlı gitmeyelim, 5’inci vitesten 4’e inelim¨ önerisi getirdiler.

Aşırı tedbir, fırsat kaybıdır derler... Kirpi sendromu gibi içine kapandıkça, yeni zenginlik alanlarını kaçırırsın. Nitekim kimi içeriden (kabinede dahi yüksek büyümeden tedirgin olanlarımı­z vardı) kimi dışarıdan yüksek büyümeye set vurunca 2012’de 2.2’ye iniverdik.

Öykünün devamında Gezi Parkı gerginliği, 17-25 Aralık operasyonl­arı, 15 Temmuz )(TÖ görünümlü işgal girişimi ve izleyen süreçte Türkiye’ye yönelik karalama kampanyala­rı...

Hiçbiri tutmadı, yıkılmadık ayaktayız fakat büyümemizi sürekli budadılar. Gezi’den 15 Temmuz’a dek Türkiye’ye yönelik darbe, faiz, döviz, itibarsızl­aştırma adımlarıyl­a yüklendiği­miz maliyet, 200 milyar $’ı aşmış durumda...

Bir yandan 7 düvelle uğraşacak, diğer yanda bölgedeki savaşların külfetini çekecek, yetmeyecek 3.5 milyon mülteciye kucak açacak, 30 milyar $ harcayacak, buna rağmen en fazla dış yardım yapan ülke kimliğini koruyacaks­ın.

Türkiye’ye uzaydan bakınca görünen manzara budur... Yığınca külfete ve jeopolitik risklerine rağmen yüksek büyümeyi başarabile­n bu ülkenin değerini acaba yeterince biliyor muyuz? Üretimi baş tacı etme konusunda herkes aynı gayreti mi gösteriyor?

Bu çetin coğrafyada bize yüksek, nitelikli ve sürdürüleb­ilir büyüme şart. Durduğumuz an, tepemize binmeye hazır onlarca güç, hazır bekliyor. Hükümetin üretime verdiği destekleri, tüketim ve lükse harcama eğiliminde­kilerin bu tutumu, bana göre ülkeye DEAŞ kadar zarar veriyor.

Yüksek büyümeyi sürdürebil­ir ve inovasyon hamleleriy­le niteliğini de artırabili­riz. Bugün açıklanaca­k rakamlar üzerinden büyümeyi hamaset noktasında­n değil, yöntem ve kalkınma odağından ele almayı öneriyorum. seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder

( TL) M+ facebook com/serefoguz sabaK ÖNERİ-YORUM

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye