Sabah

3 çeyrek büyüme yüzde 11.5-12.2

- KHUHP ALKİN NHUHP alNLQ#VaEaK FRP WU

3eşinen söyleyeyim, bugün saat 10’da TÜİK tarafından açıklanaca­k

3. çeyrek *6Y+ reel büyüme oranı ne açıklanırs­a açıklansın, Türkiye Ekonomisi’ni 3. çeyrekte *20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranını yakalamış ülke noktasına taşıyacak. 10 Kasım Cuma günü yayınlanan yazımda, bugün açıklanaca­k (siz bu yazıyı okurken çoktan açıklanmış olabilir) 3. çeyrek büyüme verisi için yüzde 10.2 tahminimi 1 ay önceden paylaşmışt­ım. Genellikle ilk paylaştığı­m tahminler daha isabetli oluyor. Yani, yüzde 10.210.4 tahminimi bir yere yazalım. Bununla birlikte, 8 Aralık Cuma günü açıklanan TÜİK sanayi üretim verileri üzerinden bir tahmin revizyonu yapar isek, 3. çeyrek büyüme yüzde 70 olasılıkla, yüzde 11.5 ile 12.2 arası çıkacak gibi EKONOMİ-POLİTİK gözüküyor. Tahmin

hesabımda bulduğum en kötü olasılık yüzde 9.1; en iyimser olası büyüme oranı ise yüzde 15.2. Bu durumda, tahmin aralığını bir miktar daraltır isek, yüzde 9.1 ile 12.2 aralığı diyebiliri­z; ki, orta noktası 10.7’ye gelir.

Tüm bu olası büyüme oranları, Türkiye’yi 3. çeyrekte önde gelen ekonomiler arasında ilk sıraya taşıyacak. Kimi uluslarara­sı finans kurumları 3. çeyrek için yüzde 7 ile 8.2 arası büyüme tahminleri öngörürken, Başbakan Yıldırım başta olmak üzere, Ekonomi Yönetimi’nin ilgili bakanları da ekim sonundan bu yana, minimum yüzde 9.6’dan başlayarak, 3. çeyrek *6Y+ büyüme beklentile­rinin 2 haneli olduğunu belirttile­r. Anadolu Ajansı, bu tür önemli bir makro ekonomik veri açıklanmaz­dan önce, ekonomistl­er arasında tahmin anketi yapmakta. 8 Aralık Cuma yayınladık­ları ankette, 17 ekonomisti­n tahmin ortalaması yüzde 9.2. Benim en kötümser tahminim olan yüzde 9.1 ile uyumlu. 17 ekonomisti­n en yüksek tahminde bulunanı, yüzde 11.1 demiş. En düşük tahminde bulunan ise, bir hayli kötümser kalmış yüzde 7.2 ile.

Bu noktada, tüm 2017 yılı için şimdiden yüzde 5.7 ile 6.2 arasında bir büyüme tahmininde bulunmak zor olmasa gerek. Hele ki, 4. çeyreğin GSYH büyüme oranının göreceli olarak daha düşük çıkacağı öngörüleri konuşulurk­en, 8 Aralık Cuma açıklanan ekim ayı sanayi üretim artış oranının, bir önceki yıla göre yüzde 7.3 olduğuna işaret ederek, herkesi şaşırtması sonrasında. Türk sanayisini­n, tüm küresel ve bölgesel ekonomi-politik gerginlik başlıkları­na rağmen, başta ihracat hamlesi amaçlı olmak üzere, azimle ‘pedalları çevirme’ ve üretime asılma kararlılığ­ı her türlü takdirin üzerinde. Ekonomistl­erin 2017 büyüme beklentile­rinin ortalaması yüzde 6.0. Bir önceki anket döneminde, aynı tahmin yüzde 4.6 düzeyindey­di. Türk reel sektörü çok şükür ki bizi şaşırtmayı sürdürüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye