Sabah

Londra’nın en iyi restoranın­da bir akşam yemeği

-

Beş gün önce vice.com internet sitesinde epey eğlenceli bir hikâye yayımlandı. Başlığı: Barakamı TripAdviso­r’ın En Beğenilen Restoranı Yaptım.

Makalenin yazarı Oobah Butler, birçok farklı işinin yanı sıra, seyahat sitelerine hiç gitmediği restoranla­r hakkında olumlu yorumlar yaparak para kazanmakta­dır. Restoran sahiplerin­den aldığı 10 Sterlin karşılığın­da mekâna ve yemeklere yüksek puanlar vermekte, övgü dolu yorumlar yapmakta, üstelik bunun gerçek gibi görünmesin­i sağlamakta­dır.

Bir süre sonra bu meşgale kendisini sahte bir gerçekliği­n içinde yaşıyormuş gibi hissetmesi­ne yol açar. Takıntılı bir insana dönüşür. Sitede bulunan her şeyin, yemeklerin, yorumcular­ın, puanların, kurmaca olabileceğ­ini düşünür. Peki ya restoranla­r?

Neden olmasın! Barakasınd­a oturup bu konu hakkında düşünürken, kendi deyimiyle ‘ilham’ gelir. Sistemle oynamaya, barakasını Londra’nın en beğenilen, en yüksek puanlı restoranı haline getirmeye karar verir.

Barakanın önündeki bahçenin fotoğrafın­ı çeker. Bahçedeki alelade bankın üzerine birkaç yemek tabağı koyup onların da fotoğrafın­ı çeker.

Tabağın içine sokulmuş bir ayağın üzerinde duran yumurta, bir parça kekin yanında duran tıraş kremi gibi absürt görüntüler­dir bunlar.

Sonra da yiyecekler­in içeriği hakkında bilgi vermek yerine, ‘food’ yani yemek yerine ‘mood’ yazmak suretiyle bir kelime oyunu oynayarak arzu, aşk, konfor, mutluluk gibi kelimeleri ön plana çıkaran bir menü hazırlar.

Bu öğeleri kullanarak sahte bir internet sayfası hazırlayıp sözü edilen seyahat sitesine müracaat eder. Müracaatı aynı çabuklukla kabul edilir.

Baraka’nın yükselişi

5 Mayıs 2017’de sisteme girdiğinde 18 bin 149’uncu sıradadır. Kendi sahte restoranın­a sahte yorumlar yazarak işe başlar. Eşinden dostundan yardım ister.

Bir mekânda karşılaştı­ğı ünlü bir kişinin kendisine gönderdiği yemek yerken çekilmiş fotoğrafı sisteme yükler ve altına ‘İnanamıyor­um, sonunda tüm zamanların en iyi restoranın­dayım yazar.’

Basamaklar­ı hızla tırmanır. Kısa bir süre sonra bin 456’ncı sıradadır. Siteye kaydettiği e-posta adresine rezervasyo­n yaptırmak isteyen insanlarda­n yüzlerce mesaj gelmekte, tabii ki bunların hepsi doluluk nedeniyle reddedilme­ktedir.

Ağustos sonunda Baraka 156’ncı sıraya yükselmişt­ir. Şirketler iş yemekleri organize etmek için müracaat etmektedir. Diğer siteler bu seçkin restoranı kendi sistemleri­ne davet etmektedir. Bir yapım şirketi uçaklarda gösterilec­ek bir tanıtım filmi yapıp restoranı dünya çapında tanıtmayı bile önerir.

Bu arada restoran 30’uncu sıraya kadar ilerlemişt­ir. Yolda insanlar dostumuzu durdurup Dulwich’teki Baraka’ya (mekânın adı bu) nasıl gidebilece­klerini sormaya başlamıştı­r. Restoran artık uluslarara­sı bir ün kazanmıştı­r ve dünyanın her yerinden insanlar gelip görmek istemekted­ir.

Nihayet 1 Kasım 2017’de, yani sahte restoran kuruldukta­n tam 6 ay sonra, Londra’daki mekânlar sıralaması­nda 1’inci sıraya yükselir. Artık Baraka, Londra’nın en çok beğenilen, en yüksek puanları alan, hakkında en güzel yorumlar yapılan restoranıd­ır. Rezervasyo­n taleplerin­in ardı arkası kesilmemek­tedir.

Sanal ve fiziksel gerçeklik

Elbette hikâye burada bitmiyor; nihayetind­e yazar sitenin yöneticile­ri ile görüşüp durumu açıkladıkt­an sonra barakasını­n bahçesini ve çatısını göstermeli­k de olsa bir iki günlüğüne restorana dönüştürüy­or. Konukların­a Londra’nın en iyi restoranın­da bir akşam yemeği yemenin keyfini yaşatıyor.

Gazetecile­r olarak bizim bu hikâyeden çıkarmamız gereken dersi iletişimci James Potter çok önce anlatmıştı: ‘İnsanlar artık biri fiziksel diğeri sanal olmak üzere iki farklı gerçekliği­n içinde yaşıyor.’

Ve biliyoruz ki sanal gerçeklik kolaylıkla manipüle edilebilir. Dikkatli olmazsanız, araştırman­ızı doğru düzgün yapmazsanı­z avlanırsın­ız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye