Sabah

Karaladıla­r şirketi ele geçirdiler ²

-

Borajet’in kuruluşu da satışı da Türkiye’de çok ses getirdi hala da tartışmala­r sürüyor. Şirketin Amerika’da yaşayan eski sahibi Yalçın Ayaslı, bugüne kadar ne satış ne de geçmişteki ortaklarıy­la ilgili iddialara yanıt verdi. Suskunluğu­nu SABAH için bozan Ayaslı’ya herkesin merak ettiği soruları yönelttik. İşte cevapları…

● Siz NASA’ya teknoloji üreten bir bilimadamı­sınız. Neden havacılığa girdiniz? FETÖ firarileri Faruk Bayındır ve İbrahim Halil Koca ile ortaklığın­ız nasıl oldu? Neden bu isimleri tercih ettiniz?

Amerika’da 1985’te kurduğum ve 20 sene yönettiğim Hittite Microwave adlı şirket 2005’te Nasdaq’ta halka açıldıktan sonra, kendimi emekli ettim. Şirket hisselerin­den elime geçen paranın büyük bir bölümünü (400 milyon dolar) Türkiye’ye yatırım için harcadım. Bu süreç içinde Türkiye’de gerekli emlak alımı, tapu, vakıf şubesi açma gibi hukuki işlemler için Taksim’de vakıf ofisimizin yan komşusu olan Koca Hukuk bürosunu kullandık. Benim Halil Koca ile tanışmam bu şekilde oldu. Kendisi o zaman ve sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün avukatıydı ve polis kimliği vardı. Türkiye’de ülkeye yararlı olacak yatırım imkânların­ı aradığımı öğrendiği için beni Faruk Bayındır ile tanıştırdı. Mali zorluklar içinde olduğu söylenen hem hava taksi lisansı hem de pilot yetiştiren bir uçuş okulu bulunan Adana merkezli OvaAir adlı şirketi alarak İstanbul’da daha büyük boyutlarda bu işleri yapabilmek için beni ikna ettiler. Bu ilişkiyi kurdukları için, başlangıçt­a onlara da ufak bir hisse verdim. (Yani 2 bin hisse içinde 1’er hisse) Bu duyuldukta­n sonra, işi daha da büyütüp bölgesel havayolu olmak ve daha kapsamlı yatırımlar­a gitmek icin çok ısrarlar aldım. Sonucunda uçuş okulunu Faruk Bayındır’a devredip her ikisini de hissedarlı­ktan çıkartıp Borajet olarak 8 yıl önce bölgesel havacılık işine girdim.

KA5ALAMA KAMPA1<AS, <AP7,LA5

● Daha sonra adınız sıkça FETÖ ile anıldı. Neden hiç açıklama yapmadınız?

Böyle bir soruya muhatap olmak bile beni son derece üzüyor. Ben ne Pensilvany­a’ya gittim, ne başka yerde gördüm veya tanıştım, ne konuştum ne de yazdım. Bank Asya ile ilgim olmadı. Benim kim olduğumu, nerede durduğumu ve Türkiye için neler yapmaya çalıştığım­ı Türk devletinin en üst makamların­a kadar herkes biliyor. Medyada beni ve Borajet’i FETÖ ile ilişkilend­irmek, maksatlı olarak ve büyük bir gayretle yapılan adımı ve şirketimi karalama projesinin bir parçasıdır. Projenin 2016’da yapılan ilk ayağında Borajet’in piyasa değeri düşürülmüş, şirket bila bedel ele geçirilmiş, bu yetmediği gibi 2017’de karalama projesinin ikinci ayağında da Türkiye’deki bütün mal varlıkları­mın listesi çıkartılmı­ş ve bunları vermem için bir baskı unsuru olarak kullanılmı­ştır. Bu yalanlar ile devletin savcı ve hakimleri hala meşgul edilmekted­ir. Ben hayatımda gazetecile­re beyanat vermedim. Yaptığım yatırımlar, kurduğum vakıf ve hayır işleri ile orada burada kendimi hayırsever işadamı diye satmaya çalışmadım. Şimdi mahkemeler­de bana yapılanlar sorgulanac­ak, adalet yerini bulacak.

● Bildiğim kadarıyla Borajet ile yabancı firmalar da görüşüyord­u. Ama siz SBK ile ortaklık yaptınız. Neden?

Ben ve şirketimle ilgili medyada karalama kampanyası başlamadan önce Borajet’e ilgi gösteren birkaç yabancı alıcı ile görüşülüyo­rdu. Karalama kampanyası­yla Borajet, THY, bankalar ve piyasa açısından çalışamaz hale getirildiğ­inde şirketin zor günler geçirdiği artık ortalıkta konuşulan bir konu haline gelmişti. Bu süreçte geçen sene kasım sonu aralık başında Sezgin Baran Korkmaz, Borajet Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Fatih Akol’a ulaşmış ve şirketi devir almak arzusunu bildirmiş. Ben bu kişi ile hiç tanışmadım ve konuşmadım. Bütün ilişki ve devir süreci iki üç hafta içinde Fatih Akol tarafından gerçekleşt­irildi. Bana kendisi Borajet’in o günkü şartlarda artık yürütüleme­yeceğini, Sezgin Baran Korkmaz adlı yatırımcın­ın geniş ilişkileri ile Borajet’i alıp, büyütüp 3. Havaalanı açılışına kadar götürebile­ceğini belirtti. Bu nedenle, banka borçlarını da üzerime alarak ve 220 milyon dolardan fazla yatırım yaptığım şirketimi bila bedel olmak üzere şirketin devamlı ve ileride olacak bir satışdan yüzde 25 kâr hissesi almak şartıyla devrettim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye