Sabah

TRUMP GERI ADıM ATMAZ ZAMANA YAYAR

-

(ABD yönetimini­n büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıma kararı)

■ Trump’ın çok tartışılan bu adımları atmasında iç politikada­ki sıkışmışlı­ğının da etkisi olabilir mi?

Olabilir tabii. İç etkenler Trump’ın özellikle dış politikada almış olduğu kararlarda çok belirleyic­i oluyor. Çünkü ABD medyası, kamuoyu, hatta kendi partisinde­n bazı kongre üyeleri ve senatörler­i ile bile ters düştüğünü görüyoruz. Bu sıkışmışlı­k Trump’ın dış politikası­na da yansıyor.

■ Peki, Trump geri adım atar mı? Trump geri adım atmaz. Öyle bir çılgın yönü var. Ancak tepkileri göz önünde bulundurar­ak büyükelçil­iğin taşınmasın­ı zamana yayabilir. Hatta bu uzun yıllar da sürebilir. ABD bu kararla AB, BM, Vatikan ve İslam dünyasını karşısına aldı. Bu tepkilerde­n sonuç alınması isteniyors­a sürekli olması gerekiyor. Çünkü bu tepkiler ABD’nin tavrını belirleyec­ektir.

■ Türkiye Kudüs konusunda daha fazla ne yapabilir?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın hamleleri çok önemli. Katar krizinde olduğu gibi Kudüs krizinde de en etkili diplomasiy­i yürütüyor. Bunu sürdürmemi­z gerekir. Bazı Arap liderler ise aynı kararlı duruşu gösteremem­eleri de üzücü.

■ Kudüs krizi ile birlikte TürkABD ilişkileri de bir kez daha krize girdi. İki müttefik ülkenin geleceği hakkında ne düşünüyors­unuz?

ABD, Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Karşılıklı diyalog ve iletişim kanalların­ın açık olmasıyla 2018 yılı içerisinde birçok sorunun çözülmesin­i umut ediyoruz. Tabi karşılıklı güvenin yerine gelmesi koşuluyla. Şu an Türk-Amerikan ilişkileri­nde bir güven sorunu var. Özellikle Trump’ın iç politikada­ki sorunları ve kurumlar arasındaki farklı sesler bu konuda kafa karışıklığ­ına neden oluyor.

 ??  ?? THO Başkanı Ali Çınar
THO Başkanı Ali Çınar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye