Sabah

Ölüm Allah’ın emri de şu doktor ihmalleri ne olacak?

-

İ stAnBul TICArEt ODAsı (İTO) BAşkAnı İBrAHIm ÇAğlAr GEçIrDIğI kAlp krIzI sonrAsı HAyAtını kAyBEttI.

ÇAğlAr’ın son AnlArını HürrIyEt YAzArı VAHAp MunyAr’DAn DInlEyElIm:

“Çağlar gece 01.00 dolayında kolunda uyuşma, göğsünde ağrı hissetti. Eşiyle birlikte Koşuyolu’ndaki bir özel hastaneye gitti. Nöbetçi doktorlar Çağlar’ı muayene etti, EKG çekti, bir aksilik görünmediğ­ine karar verdi. ‘Gaz sıkışması olabilir. Size gaz sıkıntınız­ı çözecek bir ilaç yazalım. Bunu kullAnın, rAHAtlArsı­nız’ DEDIlEr. Eşinin kullandığı arabayla nöbetçi eczaneye yöneldiler, İbrahim Çağlar cebini yokladı, yanına para almamıştı. Eşi atıldı: Sen arabada otur. Ben ilacı alırım. Eşi ilacı alıp döndüğünde Çağlar’ı başı önünde, kendinden geçmiş buldu.¨

ArDınDAn ÇAğlAr Aynı HAstAnEnIn BAğCılAr’DAkI mErkEzInE yönlEnDIrI­lIr. BurADA kEnDIsInE AnJIyo yApılır, stEnt tAkılır vE IkI Gün müşAHEDE AltınDA tutulACAğı söylEnIr. SonrAsını BIlIyorsun­uz.

DAnıştığım uzmAnlAr, GövDEDEkI Ağrı vE sıkışmA şIkâyEtlEr­InIn kAlp krIzInIn önEmlI BElIrtIlEr­I olDuğunu Bu yüzDEn AslA geçiştiril­emeyeceğin­i söylüyorla­r. ÜstElIk tek EKG ile hastaya “bir şey yok” denilmesin­in büyük bir ihmal olDuğunu BElIrtIyor­lAr. “BEnzEr şIkâyEtlEr­lE GElEn HAstAlArın müşAHEDE AltınA Alınıp IkI, üç kEz EKG’sInIn çEkIlmEsI GErEkIr” DIyorlAr. ÇAğlAr tAnınmış BIr IsIm. DolAyısıyl­A mEDyAnın GünDEmInDE. Bu kEz Doktor IHmAlI IDDIAsı yAyGın şEkIlDE tArtışılıy­or.

AnCAk Doktor IHmAlI yüzünDEn sAkAtlAnAn­lArın, Durumu DAHA kötüyE GIDEnlErIn vE yAkınlArın­ı kAyBEDEnlE­rIn çok Azı GünDEmE GElIyor.

KImI “sEsImI çıkArtsAm nE olACAk kI DIyE” Boş vErIyor... KImI mEDyAnın DIkkAtInI çEkEmIyor.

SEsInI yüksEltEn DE

adına “mesleki dayanışma” denilen suskunluk sarmalı tarafından yutuluyor.

YArGımız IsE zAtEn, Bu konulArDA BIlDIğImIz GIBI AllAHlık. Ağzını açan, şikâyette bulunan vatandaş “Burasını Amerika sanıyor ahmak” diye küçümseniy­or.

UmArım İBrAHIm ÇAğlAr’ın ölümünün ArDınDAn BAşlAyAn tArtışmADA­n BIrtAkım DErslEr çıkArtmAyı BAşArırız.

BIr An önCE Doktor IHmAllErIn­I vE HAstAnE sorumluluğ­unu DAHA CIDDIyE AlAn yAsAl DüzEnlEmEl­Er yApArız...

DoktorlAr DA, HAstAlArın vE yAkınlArın­ın tAlEplErIn­I, uyArılArın­ı, kontrollEr­InI “ne yaptığını bilmeyen acılı insanların aşırılığı” diye küçümsemey­i bırakırlar.

TABII Bu noktADA, DoktorlArA HAlktAn kopuk BIr EğItIm sIstEmIylE “karşılıksı­z özgüven” yükleyen tıp eğitimimiz­e DE Büyük GörEv Düşüyor.

ÇAğlAr’ın yAkınlArın­A vE sEssIzCE çIlElErInI çEkEn tüm Doktor mAğDurlArı­mızA sABır DIlErIm.

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye