Sabah

Gurbetçi marketler Avrupa’da birleşti

Avrupa’daki Türk market ]incirleri pa]ar paylarını artırmak için birleşiyor. 11 ülkeden 350’yi aşkın gurbetçi market temsilcisi Avrupa Türk Perakendec­iler Birliği’ni kuruyor

- (GLW|r: Betül ALAKENT - Tasarım: Seçil KAYA

Gurbetçi yerel market zincirleri Avrupa’daki yabancı rakiplerin­e karşı rekabette güç birliğine gidiyor.

Türkiye Perakendec­iler Federasyon­u Başkanı Mustafa Altunbilek, Danimarka, İsveç, Norveç, İskandinav ülkeleri, Litvanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Avusturya, Almanya ve İngiltere olmak üzere 11 ülkeden, 350’yi aşkın marketi temsil eden 35 kurucu üyenin Avrupa Türk Perakendec­iler Birliği kuruluşu için çalışma başlattığı­nı söyledi.

ORTAK SATIN ALMA

Birliğin 15 milyar euroluk pazarı temsil ettiğini belirten Altunbilek, “Hedefimiz 30 ülkeye yayılarak, 100 üyeye ulaşmak” dedi.

Avrupa’daki marketleri­n dev markalar karşısında kurumsallı­ktan uzak kaldığını aktaran Altunbilek, bir sorunları olduğunda tek başlarına çözmek zorunda kaldıkları­nı dile getirdi. Altunbilek, “Lojistik depo oluşturup ortak satın alım yapmaların­ı sağlayacağ­ız. Türkiye’den ürün alımlarınd­a zaman zaman yaşadıklar­ı sıkıntılar­ı da dernekleşm­eyle birlikte azaltacağı­z” ifadelerin­i kullandı.

Yerel marketlerd­e 90 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Altunbilek, “Marketlerd­e farklı ülke vatandaşla­rı da çalışıyor. İşgücü maliyetli olduğu için de part-time eleman alıyorlar. Çalışanlar­ın eğitim sorununu akademi kurarak çözmeyi planlıyoru­z” dedi. Altunbilek, birliğin 2018’de faaliyete geçeceğini dile getirdi.

DÜNYANIN en popüler konularınd­an biri haline gelen bitcoin’de dün ilginç bir adım atıldı. Bahreyn Merkez Bankası’ndan bir yetkili, gelecek yıllarda tek kullanılac­ak para birimlerin­in bitcoin’ler olacağını belirterek, “Orta ve uzun vadede İslami bitcoin bizleri bekliyor mu?” sorusuna “Evet, bekliyor” dedi.

İslami Bankacılık Konferansı’nda konuşan Bahreyn Merkez Bankası Bankacılık Gözetimind­en Sorumlu Yöneticisi Halid Hamad, “Bahreyn olarak FinTech alanında bu bölgenin ana merkezi olmak istiyoruz. Banka ve kredi kartlarını­n basılması, işlenmesi ve ödeme sistemleri konusunda 2014’te bir düzenleme yaptık. Bankalar bu alandaki maliyetler­ini azaltmak istiyor. Kartlı ödemeler alanında lisans vermeye başladık. Bu sayede bu alanda hizmet veren firmalar Bahreyn’e gelmeye başladı. Bankalar, bulut bilişim maliyetler­ini azaltmak istiyordu. Bunun için regülasyon­lar yaptık. Amazon, bulut bilişim hizmetleri­nde Bahreyn’i merkez olarak kullandı” şeklinde konuştu.

ABD’DE BITCOIN UYARISI

Öte yandan ABD’de bitcoin vadeli işlemlere başlanması­yla yükselişin­i sürdürürke­n, ABD’deki iki büyük mali regülatör kurum bitcoin’in yaratabile­ceği riskler konusunda uyarıda bulundu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu ile ABD BIST 100 (TL) DOLAR/TL Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu, yatırımcıl­arı dijital varlıklard­aki kırılganlı­kla ilgili uyardı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu Başkanı J Christophe­r Giancarlo ise, kripto paralarla ilgili işlemler konusunda yatırımcıl­arı koruyamaya­caklarını ifade etti.

Haberde, regülatör kurumların yatırımcıl­arın kripto paraya daha fazla yatırım yapmasında­n dolayı endişeli olduğu belirtildi. FAİZ ALTIN/ONS $ DÜNYANIN ilk bitcoin milyarderl­eri olan ABD’li Winklevoss kardeşler, dünyanın en popüler sanal parasının değerinin 20 kat artarak ‘ikinci altın’ olacağını düşünüyor. Cameron Winklevoss, “Bitcoin altına göre daha taşınabili­r ve bölünebili­r bir varlık” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye