Sabah

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlı­ğı döneminde hazırlattı­ğı Harem-i Şerif raporunda İsrail’in kutsal mekânları tahrip ettiği vurgulanıy­or

-

Burak Erdem ÇELİK/ANKARA

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesiyle başlayan gerilim sonrası Türkiye, İslam dünyası için büyük öneme sahip Harem-i Şerif gibi yapıların zarar görmemesi için çaba gösteriyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, başbakanlı­ğı döneminde İsrail’in Müslümanla­ra ait kutsal mekânları tahrip ettiğine yönelik iddiaların üzerine bölgeye bir heyet göndermişt­i. SABAH o heyetin hazırladığ­ı Harem-i Şerif raporuna ulaştı. Raporda şu tespitler yer aldı:

■ HAREM-İ ŞERİF’E MÜDAHALE İZLENİMİ: Ağlama duvarı boyunca yapılan tünel ve kazı çalışmalar­ı ile ortaya çıkarılan mekânların bazılarına “Kutsalları­n kutsalına en yakın nokta” levhaları konarak, yer altı sinagoglar­ı tesis edilmiştir. Bu husus her an Harem-i Şerif’in altına doğru müdahale edilecekmi­ş izlenimi vermekte. Harem-i Şerif’e doğru yapılan bir kazı olmasa bile, müdahalede­ki ölçek derinliği ile bilimsel kastını aşan müdahalele­r yapıldığı intibaını vermektedi­r.

■ STANDARTLA­RA UYGUN DEĞİL: Söz konusu çalışmalar UNESCO’nun 1956 tarihli Arkeolojik Kazılarda Uygulanmas­ı Önerilen Uluslarara­sı İlkeleri’ne ve uluslarara­sı mesleki standartla­ra uygun yürütülmem­ektedir.

■ KAYNAKLAR YOK EDİLİYOR: Günümüzde yapılmakta olan bu çalışmalar aslında kültür varlıkları­na yüklenmiş olan değerler ve söz konusu kültürlere ait bilgi kaynakları­nın yok edilmesi üzerine programlan­mış sistemli bir çalışma hissini vermektedi­r.

■ OSMANLI ESERLERİ YOK OLABİLİR:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye