Sabah

Tehdit gelirse GİRERİZ

3utin·in 6uriye·den asker çekme kararını değerlendi­ren Bakan Çavuşoğlu, Afrin açıklaması yaptı: Bir yere girmemiz için orada birinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit var mı yok mu? Şimdilik söz konusu değil AB' BA6,1,:

- Edit|r: 6ePD EN*E= Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hımeymim Üssü’nü ziyareti sırasında, Rus askerlerin­e “geri çekilme” talimatı vermişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da dün Rus askerlerin­in artık Suriye’den tam anlamıyla çekilmeye başladıkla­rını resmen duyurdu. Şoygu, “Rus askerler Suriye’den dönmeye başladılar. Kesin dönüş tarihi duruma göre belirlenec­ek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Putin’in Rus askerlerin­i Suriye’den çekeceği yönündeki açıklaması­nı değerlendi­rdi. Çavuşoğlu, Rusya’nın daha önce de Suriye’den asker çektiğini fakat daha sonra çatışmalar şiddetleni­nce öncekini aşan miktarda tekrar asker getirdiğin­i hatırlattı. Bölgede Rusya ve ABD’nin üsleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Dolayısıyl­a buradan çekilecek havası estirilirs­e bu doğru ve gerçekçi

değil. kopuk olsa da rejim ya da başka ülkeler olmayacağı­nın altını çizdi. Çavuşoğlu, şu an itibarıyla da böyle bir tehdidin söz konusu olmadığını vurguladı.

YPG KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Hâlihazırd­a tehdidin terör örgütü PYD/PKK’dan geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, böyle bir operasyon düzenlendi­ğinde de önceden bilgilendi­rme yapıldığın­ı belirtti. Bakan Çavuşoğlu, YPG güçlerinin Afrin’den Rusya kontrolünd­e çekilip yerine rejim güçlerinin gelmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağı­nın sorulması üzerine, “Suriye’de her türlü ihtimal olur. Önemli olan bu ihtimaller karşısında siz neler yapacaksın­ız? Olmaz denilen birçok şey Suriye’de oldu” ifadelerin­i kullandı. Çavuşoğlu, “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne YPG’nin katılmamas­ının Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu bir kez daha hatırlattı. ASYA Polis Teşkilatı’nın (ASİAPOL) kurucuları­ndan olan ve Rusya Milli Güvenlik Akademisi’nde Uluslarara­sı İlişkilerd­en Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Korgeneral Talat Enveroviç Çetin Putin’in askerleri çekme kararı için “Afrin ve Menbiç’e operasyon yapmak isteyen Türkiye’ye jest anlamına gelebilir” değerlendi­rmesinde bulundu. Putin’in bu kararıyla, Afrin ve Menbiç’teki Rus askerlerin­in de bölgeyi boşaltacağ­ı ve Türkiye’nin Afrin operasyonu­nun yeniden gündeme geleceği belirtiliy­or. Çetin, “Suriye sorunu kapatıldı ve son aşamaya gelindi. Artık demokratik sisteme doğru, seçime doğru bir gidiş olacak” dedi.

ADANA İl Jandarma Komutanlığ­ı’na bağlı Jandarma Komando Tabur Komutanlığ­ı emrinde görevli 60 personelde­n oluşan komando bölüğü, Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesindek­i görevini tamamlayar­ak birlikleri­ne döndü. 6 ay süren görevlerin­i başarıyla yerine getirerek birliğine dönen askerler, Adana İl Jandarma Komutanlığ­ı personeli Zaten Rusya’nın orada 2 tane üssü ve değişik bölgelerde konuşlandı­rılmış askerleri de var” diye konuştu. Çavuşoğlu, Afrin’e ilişkin soru üzerine “Bizim Afrin veya başka bir yere girmemiz için ya da bize tehdit oluşturan teröristle mücadele etmemiz için orada birinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Ve bunun zamanlamas­ı” diyerek Türkiye’nin hedefinin şu anda ilişkiler tarafından alkışlarla, davul ve zurna eşliğinde karşılandı. İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Ümüt Dedebağı, askerlerin­i “Aslanlarım hoş geldiniz, gazanız mübarek olsun” diyerek karşıladı. Askerlere baklava ikram edildi. AA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? $1K$R$
$1K$R$
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye