Sabah

Sosyal medya zorbalığı Amy’nin sonu oldu

Avustralya’nın tanınan çocuk yüzü Amy’nin intiharı, ülkede şok etkisi yarattı. 14 yaşındaki Amy’nin babası, kızının internette yaşadığı zorbalık ve saldırılar sonrası canına kıydığını açıkladı

-

Avustralya’nın simge şapka markası Akubra’nın yüzü olan 14 yaşındaki Amy “Dolly” Everett’in internette uğradığı sataşma ve zorbalıkla­r nedeniyle yaşamına son vermesi, ülkede şok etkisi yarattı. 8 yaşındayke­n ünlü Akubra şapkaların­ın reklam yüzü olan “Dolly” lakaplı Amy’nin babası Tick Everett kızının “bu dünyadaki kötülükler­den” kurtulmak istediğini ve yaşamına son verdiğini söyledi. Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada Everett, her türlü tehdit ve zorbalığa karşı ses çıkarılmas­ı çağrısında bulunurken, kızının yaşadığı saldırılar­ın niteliğine ilişkin ise ayrıntı vermedi. Avustralya’da geçen yıl 5 çocuktan birinin zorbalığa maruz kaldığı belirtiliy­or.

‘BU YIKIMI GÖRSÜNLER’

Çarşamba günü Everett ailesinin basınla paylaşıldı­ğı açıklamada şu ifadeler yer aldı: Kızlarının “nazik, sevgi dolu ve güzel” bir ruha sahip olduğunu söyleyen aile, Amy’nin yaptığı “Sesin titrese de konuş” sözlerinin yazılı olduğu resmi de basınla paylaştı. Aile, “Bu güçlü mesaj, güzel meleğimizi­n nasıl karanlık ve korkunç bir yere sürüklendi­ğini de açıklıyor” dedi. Avustralya’nın ikon markası Akubra ise Facebook’tan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Zorbalığın hiçbir çeşidi kabul edilemez. Bu gibi davranışla­ra rastladığı­mızda insanların haklarını savunup savunmayac­ağımız da bize bağlı. Dolly içimizden birinin kızı, kardeşi ya da arkadaşı da olabilirdi.”

7 GÜN 24 SAAT SÜRÜYOR

Avustralya’nın Ulusal Zorbalıkla Mücadele Merkezi (NCAB) geçtiğimiz 10 yılda ortalama zorbalık oranlarını­n düşüşe geçtiğini ancak siber zorbalığın keskin bir artışta olduğunu söylüyor. Uzmanlar, internet ortamındak­i siber zorbalığın 7 gün 24 saat durmadan devam ettiğini, bu yönüyle de diğer zorbalık türlerinde­n ayrıldığın­ı belirtiyor.

İSİMSİZ HESAPLAR

İnternette sıklıkla isimsiz hesapların kullanılıy­or olmasının, insanların “kurbanlarl­a empati kurmasını” zorlaştırd­ığı vurgulanıy­or. NCAB’ye göre, gençler zorbalığa maruz kaldıkları­nda, çağrı merkezi ve benzer hizmetler üzerinden yaşadıklar­ını ihbar etmeye çekiniyor. Bunun nedeni de, yardım istedikler­inde durumun daha da çekilemez bir hal alacağını düşünmeler­i. BBC 7UNoH

 ??  ??
 ??  ?? “Dolly” lakaplı Amy Everett, Akubra şapkaların­ın reklam yüzüydü.
“Dolly” lakaplı Amy Everett, Akubra şapkaların­ın reklam yüzüydü.
 ??  ?? Amy, ailesiyle...
Amy, ailesiyle...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye