Sabah

Modigliani sergisinde­ki 21 tablodan 20’si sahte çıktı

İtalya’nın Cenova kentinde açılan Modigliani sergisinde­ki 21 tablodan 20’sinin sahte olduğu ispatlandı. Sergiyi ziyaret edenlere bilet ücretinin geri ödenmesi için tüketicile­r derneği devreye girdi

-

İtalya’da geçen yılın en ilgi çeken sanat etkinlikle­rinden olan Genova kentindeki Modigliani sergisinde yer alan 21 tablodan 20’sinin sahte olduğu ortaya çıktı. Eserlerine milyonlarc­a euro değer biçilen İtalyan ressam Amedeo Clemente Modigliani’nin elinden çıkmış tabloları görmek için geçen yılın mart-temmuz ayları arasında on binlerce kişi Genova’daki Palazzo Ducale’de açılan sergiyi ziyaret etmişti. Ancak sergi henüz devam ederken bazı sanat uzmanları, eserlerin orijinal olmadığını iddia etmişti.

Bu iddialar üzerine başlatılan ve aylar süren incelemele­rin sonucu dün mahkemeye sunuldu. Uzmanlar, sergideki tabloların 20’sinin sahte olduğunun “çok açık” olduğunu belirtti. Yalnızca bir tablonun orijinal bir Modigliani olduğu belirlendi.

Uzmanlar, sahte tablolarda kullanılan boya pigmentler­inden fırça darbelerin­e ve çerçeveler­e kadar çok sayıda detayın orijinal Modigliani’lerden farklı olduğunu vurguladı.

Sergideki tablolarla ilgili ilk şüpheleri dile getiren kişi olan sanat uzmanı Carlo Pepi, Modigliani’nin en çok sahte tablosu yapılan sanatçılar­dan biri olduğunu söyledi ve “Modigliani öldükten sonra yaşarken yaptığında­n daha fazla resim yapmış gibi görünüyor” dedi.

Tabloların sahte olduğunun anlaşılmas­ıyla Genova’daki sergiyi ziyaret edenlere bilet ücretinin geri ödenmesi için tüketicile­r derneği devreye girdi. Assoutenti derneği, “dolandırıl­an” ziyaretçil­eri müze biletlerin­i sunarak tazminat talep etmeye çağırdı.

Genova Savcılığı, ağırlaştır­ılmış dolandırıc­ılık, sahte sanat eserlerini dolaşıma sokma ve kara para aklama suçlamalar­ıyla soruşturma açtı.

Haklarında soruşturma yürütülen kişiler arasında serginin küratörü

Rudy Chiappini ve sahte olduğu belirlenen eserlerden bazılarını­n sahibi olan koleksiyon­er Joseph Guttmann da yer alıyor. BBCTÜRKÇE

 ??  ?? Palazzo Ducale’de açılan serginin küratörü Rudy Chiappini’ye soruşturma açıldı.
Palazzo Ducale’de açılan serginin küratörü Rudy Chiappini’ye soruşturma açıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye