Sabah

2019’a doğru...

-

2

019 “seçim yılı” için hareketlil­ik şimdiden başladı.

E normaldir...

Zira eskiden halk tarafından seçildiği halde sembolik bir görevi olan Cumhurbaşk­anı’nın yürütmedek­i rolü artacak. Dolayısıyl­a seçimlerle şekillenec­ek parlamento­nun yapısı ve işlevi özellikle muhalefett­ekiler için daha hayati konuma gelecek.

Peki, son durum ne?

2019’un en güçlü adayı Tayyip Erdoğan’ın eli Bahçeli’nin desteğiyle daha da güçlendi... Kendisine zaten uzak olmayan milliyetçi seçmen nezdindeki desteğinin daha da artacağı ortada.

“Belki aday olabileceğ­ini” açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun son kararını da bekleyip göreceğiz. Ancak ikinci turda Erdoğan karşısında en yüksek oyu alan adayı destekleye­cekleri kesin gibi. Şu anki mevcut adaylar düşünüldüğ­ünde de bu isim Meral Akşener.

Ne var ki CHP’nin 2014 seçimlerin­de Erdoğan’a karşı sağcı bir adayı gösterip destekleme­si ve “kötü kaybetmesi” henüz unutulmadı. Dolayısıyl­a seçmenin yine aynı hataya ikna edilmesi pek mümkün görünmüyor.

Her ne kadar Dersim’e falan gitse de Akşener’in çoğunluğu solcu ve Kürt yüzlerce faili meçhulün yaşandığı bir dönemin İçişleri Bakanı olduğu da hafızalard­a dipdiri. FETÖ iddiaları da cabası...

★★★

Parlamento­da grubu olan HDP’nin de seçime kendi adayıyla gitmesi muhtemel.

Ama Hasip Kaplan’ın son kükremesiy­le medya tarafından yeniden “kedi” diye cilalanan Sırrı Süreyya Önder’in partide önü açılırsa... Başında bir “Türk” olan HDP ile CHP arasında bir ittifak kurulabili­r. Gelin görün ki, bu etnik göz boyama kimi CHP seçmenini ikna edecek olsa da siyasi bilinci yüksek Kürt seçmenin bu plana ikna olması zor. En fazla Ak Parti’ye ve Erdoğan’a tepki gösterdikl­erinde hep yaptıkları gibi yine sandığa gitmeyecek­lerdir.

★★★

Özetle, henüz birkaç ay önce aldığı % 51.4 oyla, ülkenin her kesiminden destek alabilen yegâne aday olduğunu kanıtlayan Erdoğan şimdi 2019 için daha şanslı.

Tabii ki beyaz atlı bir adayın aniden ufukta belirmemes­i halinde... Ki kimileri Godot’yu bekler gibi bekliyor onu!

Türk siyasi satrancını­n son fotoğrafın­a yukarıdan bakınca, Erdoğan’ı sandıkta deviremeye­n içteki ve dıştaki rakiplerin­in gözlerini 15 Temmuz’da olduğu gibi neden sık sık kararttıkl­arı da daha rahat anlaşılıyo­r değil mi?

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye