Sabah

ÜCRETİ VE SİSTEM TAZMİNAT SORUDA 9 arabulucud­an gelecek

- 1) Sistem neleri kapsıyor? 2) Direkt mahkemeye başvuranla­rın talepleri ne olacak? 3) Başvuru için bir süre sınırı var mı? ) Arabulucu nasıl seçilecek? 5) Dava ne kadar sürede çözülecek? ) Ücreti kim ödeyecek? ) Varılan anlaşma bağlayıcı mı? ) Taraflar anl

TÜRKİYE’DE iş mahkemeler­inin iş yükünü azaltacak arabulucul­uk sistemi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başladı. Peki yeni sistem neler getiriyor?

Ücret, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti, resmi tatil ücreti, ikramiye, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe iade ve işveren alacağı taleplerin­de mahkemeden önce arabulucuy­a gidilecek.

Arabulucuy­a gitmeden önce iş mahkemesin­e başvuranla­rın talepleri usulden reddedilec­ek.

İşçinin sözleşmesi­nin sona ermesinin kendisine bildirilme­sinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek.

Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabulucul­uk bürosuna, arabulucul­uk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendi­rilen yazı işleri müdürlüğün­e yapılacak.

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendi­rildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandı­rır. Bu süre en fazla bir hafta uzatılabil­ir.

Tarafların arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmalar­ı hâlinde, arabulucul­uk ücreti, aksi kararlaştı­rılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır.

Tarafların arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varmaları halinde, söz konusu anlaşmanın kapsamı anlaşma belgesinde düzenlenir. İmzalanan anlaşma belgesi mahkeme kararı niteliğind­e belge sayılır. İş Mahkemesi’ne dava açma hakkı doğuyor. Daha önce açılan davalar bundan etkilenmey­ecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye