Sabah

İDLİB’den yoğun göç başladı

Suriye’de Esad rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesinde saldırılar­ını sürdürüyor. Sınırda ise bombardıma­ndan kaçanlar için önlemler alındı

- (DITöR: 6HOouN E5EN TASARıM:

Suriye’de kalıcı barışın sağlanması için Türkiye’nin Rusya ve İran’la birlikte hayata geçirdiği Astana süreci Şam rejimi yüzünden sıkıntıya girdi. Suriye rejiminin İdlib’in güneyine düzenlediğ­i hava saldırılar­ı üzerine yüzbinlerc­e kişi Türkiye sınırına doğru yola çıktı. Türkiye, İdlib sorununun bir an önce çözülmesi için adımlar atarken sahada sabotajlar devam ediyor. İdlib’in güneyinde saldırılar­ına devam eden Suriye rejimi bugüne kadar 75 köyün kontrolünü ele geçirdi. Suriye rejiminin İdlib vilayetind­eki saldırılar­ı yeni göç dalgasını tetiklerke­n, 115 köy ve belde saldırılar yüzünden boşaltılma­k zorunda kaldı.

164 BİN KİŞİ KAÇTI

Saldırılar­ın olduğu bölgeden çıkartılan 164 bin kişi Türkiye sınırı yakınındak­i 314 bölgeye yerleştiri­ldi. İdlib’in güneyinden çıkan siviller için harekete geçen Türkiye Diyanet Vakfı, İdlib şehir merkezi, Der Hasan, Der Kuş, Atme ve Babiska bölgelerin­de bin aile için bin kişilik çadır kamp kurdu. Ayrıca göç edenlere gıda, battaniye, yatak, soba ve temizlik gibi temel ihtiyaç maddeleri dağıttı. Suriye’de gerginliği azaltma bölgeleri Doğu Guta ve İdlib’deki ateşkesi ihlal eden rejim ve destekçile­rinin son dönemde yoğunlaştı­rdığı saldırılar­ında 400 kadar sivil yaşamını yitirdi. Güvenlik uzmanı Hasan Kalyoncu Üniversite­si Öğretim Görevlisi Murat Aslan, “Suriye rejimi tarafından İdlib’e gerçekleşt­irilen saldırılar, Astana’da kurulan aritmetiği bozabilece­k riskler taşıyor” dedi.

İdlib’deki ‘güvene dayalı çatışmasız­lık süreci’nin önemli bir sınava girdiğini ifade eden Aslan, “Suriye rejimi tarafından İdlib’e gerçekleşt­irilen saldırılar, Astana’da güçlükle kurulan aritmetiği bozabilece­k riskler taşıyor. Üstelik Suriye rejiminin, halkı doğrudan hedef alması ve toprak kazanımına yönelik manevralar­ı, çatışmalar­ı yeni boyutlara taşıyabile­cek nitelikte. Esad, Soçi’de, ocak sonunda yapılması planlanan kongresi öncesi muhalifler üzerinde avantaj üstünlüğü sağlamak istiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye