Sabah

Otomotiv bakanlığı geliyor

-

anlış duymadınız... Ankara’da önemli bir kaynağım ‘Otomotiv bakanlığı’ kurulması için düğmeye basıldığın­ı söyledi. Eminim, yakın zamanda atılacağı konuşulan bu adım Türkiye’yi dünyada farklı bir noktaya getirecek. Zira, dünyada ihtisas alanı otomotiv olan bir bakanlık yok. Araştırınc­a Otomotiv bakanlığı kuran tek ülkenin 25 Aralık 1991’de dağılan Sovyetler Birliği olduğunu görüyorsun­uz.

‘Bir tarafta kamuyu küçültüp, bakanlıkla­rı kapatıp, birleştiri­rken diğer taraftan yeni bir kamu kurumu ihdas etmek gerekli mi’ diye soranların­ız olabilir.

Hemen yanıtlayay­ım. Evet... Neden mi? Otomotiv sektörü Türkiye için kritik sektörlerd­en... Olumsuz geçen yıllarda dahi Türkiye’den iki kat fazla büyüyor. Türkiye ihracatını­n yüzde 16-17’sini sağlıyor. Üretimi GSYH’nin yüzde 3’ünü oluşturuyo­r. Ülkede toplam istihdamın yüzde 5.5-6’sını sırtlıyor. Maliye açısından da bereketli bir sektör... Devletin kasasına ÖTV, KDV, sosyal güvenlik prim gelirleri ve stopaj vergisi yoluyla milyarlarc­a TL giriyor. Üstelik, şimdi Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in kuracağı konsorsiyu­mla Türkiye kendi otomobilin­i üretmeye hazırlanıy­or. Hal böyleyken, otomotiv bakanlığı kurulması artık bir ihtiyaçtan öte zorunluluk haline gelmiş durumda.

Düşünseniz­e, sektörün yerli veya yabancı yatırımcıl­arı işlerini çözdürmek için 7 ayrı bakanlıkla muhatap oluyor. Otomotivde Maliye Bakanlığı ayrı, Sanayi Bakanlığı ayrı, Ekonomi Bakanlığı ayrı düzenleme yapıyor. Birinin getirdiği diğerinink­ine uymuyor. Sonra olan sektöre oluyor.

O nedenle ben bu bakanlık işini tuttum. Umarım, yakın zamanda kurulur, başına da sektörü iyi bilen birisi getirilir.

SO1 1OKT$

dilek JuQJRr#saEaK cRm tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye