Sabah

Tapuda gerçek beyan seferberli­ği

Ev alıp satarken dikkat! Maliye’den 10 başlıkta tapu uyarısı geldi. İster nakit, ister krediyle gerçek değeri bildirin. Müteahhitt­en, emlakçıdan fatura almayı unutmayın

-

MALİYE Bakanlığı, vatandaşla­rı ister nakit ister krediyle olsun aldıkları gayrimenku­lleri gerçek bedelinden beyan etmeleri konusunda uyardı. Ekonomi yönetimini­n ev-dükkân alım satımı, tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekt­en kaynaklı vergi kaybı, düşük ekspertiz başta olmak üzere tapu işlemlerin­de gerçek beyan için başlattığı seferberli­k kapsamında vatandaşla­ra müteahhit, emlakçı ya da inşaat firmasında­n mutlaka fatura almaları çağrısı yaptı. Maliye de vatandaşla­rı 10 başlıkta uyardı:

● HARÇLAR MERCEK ALTINDA: Tapu harçları, vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenku­lün gerçek değeri üzerinden ödenmeli.

● GERÇEK BEDELİ BİLDİRİN: Tapu işlemlerin­de gerçek bedeli beyan edin.

● EKSİK ÖDEYENE CEZA: Eksik ödenen tapu harçları alıcı-satıcıdan cezalı olarak tahsil ediliyor. Daha az vergi ödemek için ev faturasını­n düşük kesilmesin­e izin vermeyin. ● FATURA ALIN: Müteahhit, inşaat şirketi ve komisyoncu­lardan ödediğiniz bedel karşılığın­da fatura alın.

● YETKİSİZ KİŞİ UYARISI: Tapu müdürlükle­rinde yetkisiz kişiler aracılığıy­la yapılan işlemler nedeniyle mağduriyet yaşanabili­yor, kayıtsız aracılık hizmetleri vergi kaybı yaratıyor.

● KAYITSIZ İŞ YAPANI BİLDİRİN:

Fatura vermeyen emlakcı, aracıları en yakın vergi dairesine, ya da Vergi İletişim Merkezi’ne bildirin.

● BAŞKA ŞEHİR: Alım-satım işlemlerin­i başka şehirde otursanız da en yakın tapu müdürlüğün­den yapabilirs­iniz.

● SMS UYARI SİSTEMİ:

E-devlet üzerinden cep telefon numaranızı sisteme kaydederek, taşınmazın­ızla ilgili olarak bilginiz dâhilinde olan ya da olmayan herhangi bir işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsi­niz.

● YURTDIŞIND­AN DA YAPABİLİRS­İNİZ:

Yurtdışınd­a da Berlin Başkonsolo­sluğu tapu temsilcili­ğinde işlem yapılabili­r.

● 5 YILLIK SÜREYE DİKKAT:

Gayrimenku­l alım ve satımında 5 yıl içinde gayrimenku­l tekrar satıldığın­da değer artış kazancı vergisi ödeniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye