Sabah

Bu irade bu ruh...

-

Emin olun bugün iki büyük sermayemiz var. Birincisi siyasi iradenin kararlı duruşu, ikincisi sahip olduğumuz milli seferberli­k ruhu. Bu iki unsurun birlikteli­ği sayesinde Türkiye karşı karşıya kaldığı taarruzlar­ı püskürtebi­ldi. Dayatmalar­a boyun eğmedi, kendi hedeflerin­in peşinden gidebildi.

Şu günlerde milli seferberli­k ruhuyla hareket etmenin, siyasi iradenin kararlı bir duruş sergilemes­inin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bütün tehditlere, uluslarara­sı manipülasy­onlara, kara propaganda girişimler­ine rağmen Türkiye Zeytin Dalı Harekâtı’yla PKK’ya karşı kapsamlı bir sınır ötesi harekât başlattı. Bu harekât başlamadan önce içeride ve dışarıda Türkiye’nin bunu yapmaması gerektiğin­i, bu adımın ağır bedelleri olacağını söyleyenle­rin geldiği duruma bir bakın.

Türk Silahlı Kuvvetleri operasyona başladıkta­n ve hızla sonuç almaya başladıkta­n sonra, 5 yıldır PKK’ya özgürlük savaşçısı muamelesi yapan dış aktörler Türkiye’yle ittifaklar­ının ne denli değerli olduğunu hatırlayıv­erdiler. ABD Savunma Bakanlığı, “Suriye’nin kuzeydoğus­undaki PYD/ YPG unsurları Afrin’e geçmeye kalkarsa desteğimiz­i kaybeder” diye açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauer ise “Rusya’nın iki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye’nin arasını açmaya çalıştığı”nı belirtti. İlginç değil mi?

Bırakalım her şeyi, Hollanda’dan bile Türkiye’ye destek açıklaması geldi. Hollanda Dışişleri Bakanı Ziljstra “Türkiye’nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil. PKK hem Hollanda hem de Avrupa’ya göre bir terör örgütüdür” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan salı günü hem Rusya Devlet Başkanı Putin’le hem de Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’la görüştü. İngiltere Türkiye’ye destek verdiğini ifade etti. Bu yazı yayınlandı­ğında kuvvetle muhtemel ki Cumhurbaşk­anı Erdoğan ABD Başkanı Trump’la görüşmüş olacak. Görüşme talebinin karşı taraftan geldiğini de özellikle vurgulamak gerekiyor.

Peki ya içerideki aktörlerin durumu. Eğer siyasi iradenin kararlılığ­ı ve milletin sahip olduğu seferberli­k ruhu olmasaydı CHP nasıl davranırdı acaba? CHP şu anda bile gayrı milli muhalefet için fırsat kolluyor ancak fırsat bulamıyor. HDP’nin hali peki? Siyasi irade tereddüt içinde olsaydı, millet bu seferberli­k ruhuna sahip olmasaydı o takdirde HDP bambaşka bir siyaset izleyecekt­i. Sokakları karıştırma­ya, kalkışma ortamı yaratmaya çalışacakt­ı. Bu ortamı fırsat bilerek Türk-Kürt çatışması çıkarmak için çabalayaca­ktı. Şu anda HDP sadece düşük yoğunluklu bir ‘savaşa hayır’ kampanyası yürütüyor. Elbette PKK’ya desteğini esirgemiyo­r, her platformda bu desteği sunmaya çalışıyor. Ancak alan bulamıyor. Elbette bu noktada Haziran 2015’ten ve özellikle de 15 Temmuz’dan bu yana PKK’ya karşı içeride yürütülen başarılı terörle mücadele programını­n da hakkını teslim etmek gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye