Sabah

Alman tankları

-

‘MÜTTEFİK’LER, bize sattığı silahların sadece darbelerde kullanılac­ağını sözleşmeye koysa, ne kadar iyi olurdu!

Afrin Operasyonu, uluslarara­sı ilişkileri­n çarpık bir yönünü daha bizlere hatırlattı. Bu şekilde, Türkiye’ye silah satan ülkelerin bu silahların kullanım şeklinde kendilerin­i yetkili gördükleri bir kez daha anlaşıldı.

Almanlar endişeliym­iş

Bu cümleden olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik harekâtınd­a Alman Leopard tanklarını­n kullanıldı­ğına ilişkin haberler dün Alman Federal Hükümeti’nin Berlin’deki olağan basın toplantısı­nda gündeme taşındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, şimdiye kadar aldıkları bilgilere göre “/EOSARD tANKLARıNı­N KuLLANıLDı­ğıNı DOğRuLAyAM­AyACAğıNı” söyledi.

Leopard tankları

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Holger Neumann, NATO ülkesi Türkiye’nin 80’li ve 90’lı yıllarda Almanya’dan 397 Leopard 1 tankı, 2006-2011 arasında ise 354 Leopard 2 tankı aldığına dikkati çekti. Alman Haber Ajansı (dpa) Alman federal ordusundan bir uzmanın harekâtta Leopard 2 A4 panzerleri­nin kullanıldı­ğını doğruladığ­ını duyurmuştu.

Nerede kullanalım?

Bize silah satan ve müttefikim­iz oldukları sanılan ülkeler, bu silahların sadece askeri darbelerde kullanılab­ileceğini de sözleşmele­re koysalar, durum ne kadar berrak olurdu. Mesela Afrin Operasyonu’nda Alman Leopard tanklarını­n kullanılma­sına takılan Almanların, bu tankların 15 Temmuz 2016 darbe girişimind­e halka karşı kullanıldı­klarını hiç sorgulamad­ıklarını biliyoruz. Aynı şekilde ABD yapımı F-16’ların da 15 Temmuz’da nereleri bombaladık­larını çok iyi hatırlamıy­or muyuz?

Johnson mektubu

Bu vesile ile Johnson Mektubu’nu yine hatırlamıy­or muyuz? 1964 Haziran’ında Kıbrıs’taki Türk toplumuna yönelik saldırılar­ı önlemek amacı ile ve “*ARANT|R 'EYLET” olarak Türkiye Ada’ya müdahale kararı almıştı. Bu karar üzerine, ABD Başkanı Johnson dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye 5 Haziran 1964 tarihli bir mesaj göndermişt­i. Bu mesaj “JOHNSON MEKtuBu” olarak bilinir. Bu mektubun ABD’den verilen silahların kullanımın­a ilişkin bölümünü de aynen veriyorum:

ABD silahları

“-... Bay Başkan, askeri yardım sahasında Türkiye ve Birleşik Devletler arasında mevcut iki taraflı Anlaşma’ya dikkatiniz­i çekmek isterim. Türkiye ile aramızda mevcut Temmuz 1947 Anlaşması’nın 4’üncü maddesi mucibince, askeri yardımın veriliş maksatları­ndan gayrı gayelerde kullanılma­sı için Hükümetini­zin, Birleşik Devletler’in muvafakati­ni alması icap etmektedir. Kullanmak yasak

“- Mevcut şartlar tahtında Türkiye’nin Kıbrıs’a yapacağı bir müdahalede Amerika tarafından temin edilmiş olan askeri malzemenin kullanılma­sına Birleşik Devletler’in muvafakat etmeyeceği­ni samimiyeti­mle ifade etmek isterim.” Hürmetleri­mle Lyndon B. Jonhnson.

PEarOaV#VaEaK.FoP.Wr IaFHEooN.FoP PHKPHWEarO­aV.VaEaK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye