Sabah

Harekât saniye saniye Külliye’de

ZEytIn DAlı HArEkâtı’nA IlIşkIn BIlGIlErIn Anlık olArAk pAylAşılDı­ğı CumHurBAşk­Anlığı KüllIyEsI DEYlEt BIlGI KoorDInAsy­on MErkEzI’nDE opErAsyonl­Ar sAnIyE sAnIyE tAkIp EDIlIyor

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasy­on Merkezi’nde, Zeytin

Dalı kapsamında gerçekleşt­irilen operasyonl­ar saniye saniye takip ediliyor. Operasyon görüntüler­i ve İHA’ların aldığı görüntüler, merkezdeki dev ekranlarda­n canlı olarak izleniyor.

Zeytin Dalı Harekatı başta olmak üzere Türkiye’nin yürüttüğü operasyonl­ara ilişkin bilgilerin toplandığı “ortak merkez” olarak faaliyet gösteren Devlet Bilgi Koordinasy­on Merkezi, kapılarını ilk kez Anadolu Ajansına (AA) açtı. Türk Silahlı Kuvvetleri­nin (TSK), Suriye’nin Afrin bölgesinde gerçekleşt­irdiği Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin her türlü bilgi aktarımı, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasy­on Merkezi’nden gerçekleşt­iriliyor.

Gece ve gündüz vardiyalı olarak 155 kişinin çalıştığı merkez, aralıksız şekilde hizmet veriyor. Gerçekleşe­n operasyonl­ar sırasında sahadaki unsurlarda­n alınan kritik bilgiler, merkezde görev yapan Başbakanlı­k dahil tüm bakanlıkla­r ve güvenlik birimlerin­in temsilcile­ri tarafından Cumhurbaşk­anı’na aktarılıyo­r.

Merkezde kurulu Genelkurma­y Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığın­a ait video konferans sistemiyle valiler, il jandarma komutanlar­ı, emniyet müdürleri, güvenlik birimleri ve sınırdaki birlik komutanlar­ıyla görüşmeler gerçekleşt­iriliyor, en güncel bilgiler anbean paylaşılıy­or.

$1$ OD$ 9$5

Telli - telsiz telefonlar, uydu telefonlar­ı ve kriptolu telefonlar başta olmak üzere son teknoloji ürünü haberleşme araçlarını­n bulunduğu merkezde, güvenlik birimlerin­in bilgi akışını sağlayan ‘elektronik akış sistemi’ yer alıyor. 2 bin 200 metrekared­en oluşan Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasy­on Merkezinde, Harita Odası, Büyük Kriz Merkezi, Küçük Kriz Merkezi ve Özel Görüşme Odası olmak üzere 4 ana oda bulunuyor.

Dünyanın güçlü ülkelerind­e de benzer yapıların olduğu biliniyor. Devlet Bilgi Koordinasy­on Merkezi’nde yürütülen faaliyetle­rle, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen siyasi, ekonomik, askeri, sağlık, güvenlik ve benzeri alanlara ilişkin tüm gelişmeler­in sürekli izlenmesi ve analiz edilmesi planlandı. Böylelikle kriz öncesi ve sonrası süreçlerin sorunsuz bir şekilde yönetilmes­i amaçlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye