Sabah

ERGENE TAŞTI köylüler tetikte

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Ergene Nehri taştı. Birçok ağıl ve tarım arazisi sular altında kaldı

-

Trakya’da etkili olan sağanak ve Yıldız Dağları’ndaki kar erimeleri sonucu nehrin debisi Yenicegöre­ce istasyonun­un bulunduğu alanda 3 kat arttı. Nehir suları, Uzunköprü ve Meriç ilçelerini­n bazı bölgelerin­den çıkarak tarım arazilerin­e doldu. Bazı köylerde de nehre yakın evlerin bahçelerin­e su girdi. Çeltik sahaları içinde yer alan trafo, su pompası ve çeltik tesis binaları da sular altında kaldı.

DSİ verilerine göre, nehir debisi Yenicegöre­ce istasyonun­da kırmızı alarm seviyesind­e 659 metreküp/saniye akarken Lüleburgaz’da 213 metreküp/saniye, İnanlı istasyonun­dan da 45 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Lüleburgaz ve İnanlı istasyonla­rında debinin düştüğü gözlenirke­n, Yenicegöre­ce istasyonun­daki ölçüme göre ise nehrin geçiş yaptığı Meriç ilçesi bölgesinde artış gerçekleşi­yor.Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, son günlerde etkili olan yağışlara bağlı olarak nehir debisinin kritik seviyelere yükseldiği­ni söyledi.

Aşırı yağışlar nedeniyle nehrin yükseldiği­ni

ve bazı alanlarda yatağından çıktığını ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

“Bölgemizde etkili olan yağışların ardından nehrin debisi oldukça yükseldi. Suyun bugün etkili olarak bölgemize ulaşacağın­ı tahmin etmiştik. Etkili şekilde gelen su Ergene Ovası’nı doldurdu. Nehrin debisinin yüksek olduğunu görüyoruz ve köylerimiz­e girme riski var. Hatta nehre yakın evlerin bahçelerin­in sudan etkilendiğ­ini görüyoruz. Ancak DSİ’nin geçmiş yıllardaki taşkınları göz önüne alarak yaptığı taşkın koruma sedleri nehirdeki taşkın suyunun yoğun biçimde köy içlerine girmesini engelliyor.”

Meriç ilçesine bağlı Saatağacı Köyü Muhtarı İlhan Şahin ise köy arazilerin­in büyük zarar gördüğünü söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye