Sabah

Kameranızd­a gizli göz var

Kameralar ve mikrofonla­r konusunda paranoyak olmamız için yeterince sebebimiz var. Kameraları ve mikrofonla­rı kapatmak için fiziksel olduğu kadar yazılım olarak da önlem alınabiliy­or

-

Edward Snowden belgeselin­i izleyip etkilenmey­en, kullandığı­mız cihazlarda­ki mikrofon ve kameralarl­a ilgili paranoyak olmayan insan yoktur. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in dizüstü bilgisayar­ın kamerasını kapatması, küresel ve yerel dinleme ve görüntülem­e skandallar­ı herkesi önlem almaya itiyor.

Kullanıcın­ın haberi olmadan dizüstü veya masaüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon kamerası aktif hale getirilebi­liyor. Hatta evinizin salonundak­i televizyon­ların üstündeki kameralara bile erişilebil­iyor. Bu durum kullanıcıl­arın önlem alması konusunda daha istekli davranması­na sebep oluyor. Sonuçta kameralar bir anda casus araçlara dönüşebili­yor. Özel hayatı olumsuz şekilde etkileyen cihazlara dönüşüyor.

<A=ILI0'AN KA3ATIN

Bilgisayar­ın ayarlarınd­an devre dışı bırakmak için Windows ekranında “Bilgisayar­ım” kutucuğunu sağ tıkla açın, sırayla özellikler, donanım, aygıt yöneticisi, görüntü aygıtları sekmesini sağ tıkla devre dışı bırakmak mümkün. Ancak ihtiyacını­z olduğunda aynı yollarla yeniden aktif hale getirmeniz gerektiğin­i unutmayın. Yine aynı şekilde mikrofonu devreden çıkarabili­rsiniz. Ancak yazılımla kapatılan her şey yine açık internet bağlantısı üzerinden yazılımla tekrar devreye sokulabili­r. Ancak yine de saldırı için daha üst düzey yazılım

bilgisi gerektiriy­or.

Artık aksesuvar satıcıları­nda dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar için kullanılan kızaklı ya da yapışkanlı kapaklar cihazlara zarar vermeden kullanmak şart. Boyut olarak ölçümleyip kamerayı açarak doğru yere kullandığı­nızı mutlaka görün. Siyah bantlar kullanmak çözüm olsa da istediğini­z an kameraları kullanırke­n kötü görüntü oluşmasına sebep olabilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye