Sabah

Arzu Tramvayı’na binin!.

- HINCAL’IN YERİ

Başlıktaki lafın devamı “Sussam gönül razı değil” diye devam eder, bilirsi niz.. Trafik yazılarım aynen böyle.. 1990’da bu köşeye başladığım­dan beri yazıyorum. Bir adım ileri git medik.. Samet Koral adlı okurun mektubunu okurken hatırladım, şair sözünü.. (Fuzuli..)

Mektubu sizinle paylaşmaya karar verdim.. Buyrun..

HHH Hıncal Bey, merhabalar.. Yaklaşık 17 yıldır aralıksız yazıları nızı takip ediyorum.

Trafik kurallarıy­la ilgili bir sürü yazı yazıp açık açık isim ve plaka bildirseni­z de ne üstüne alınan bir emniyet müdü rü ne de bir başkası çıkıyor.

Geçen akşam başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak istedim.

İşten eve geldiğimde 11 aylık çocuğumun eli sıcak ütüye değerek yandı. Tabii hemen ilk yardım gereği soğuk suyun altına tuttuk ama bir damla canı olan çocuk hem korkudan hem de canı yandığında­n, ağlamaktan katılacak duruma geldi.

Evimiz Pendik’te. En yakın yanık merke zi Kartal Lütfi Kırdar Hastanesi’nde olduğu için kendi aracımızla oraya doğru yola çıktık. Normalde 5 dakikalık yol akşam iş çıkış trafi ğinde 40 dakika sürüyor. Yanıklarda ilk müda halenin ne kadar önemli olduğunu bildiğim için ceza yemeyi göze aldım. 4’lü ikaz lambala rımı yakıp emniyet şeridinden giderek 25 daki kada hastaneye varabildim.

Ertesi gün 235 lira ceza geldi.

İtiraz bile etmedim. Benim hastaneye gider ken kullandığı­m emniyet şeridine her gün yüz lerce motosiklet, yüzlerce hiç acelesi olma yan sahte çakarlı araç giriyor ve ceza yemiyor. Çünkü takip eden yok.

Cezalar da caydırıcı değil. Eğer emniyet şeridine girmenin cezası koşulsuz 15 gün araç bağlamak olsa ve herkese uygulansa, o emni yet şeridine kimse girmez. Ben 15 gün bağla nacağını bilsem de girerdim, çünkü ihtiyacım vardı.

O gün emniyet şeridinde önümde giden ve bana yol vermeyen bir sürü araç vardı. Bu yüzden 5 değil, 25 dakikada gidebildim zaten. Umarım aynı ceza onlara da gitmiştir.

Siz yazılarını­zda bu ülke trafiği ile geleceğe ilgili umutla yaklaşıyor­sunuz ama benim düze leceğine inancım her geçen gün azalıyor. Saygılarım­la..

HHH

Sevgili okuruma yanlış izle nim vermişim. Doğru.. Zaman zaman umutlanır gibi oldum. Ama dedim ya.. 1990’dan beri bu ülkeye her parti den, her çeşit İçişleri Bakanı geldi, çeşitli şeyler yapma ya teşebbüs ettiler.. Ama “Teşebbüs”ün ötesine geçe mediler. Artık umudum falan yok..

En son örnek..

Geçen yıl “Karayolu Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” yayınlandı. Kısa, öz ve net ifadelerle yazılmış, harika bir belgeydi. Tüm Emniyet ve Trafik Müdürlerin­e gönderil di. Büyük umutla duyurdum bu köşeden. Sonra..

Sonra gönderildi­ğiyle kaldı. İşte İstanbul. İçinde yaşıyorum.. Bir satırı uygulanmad­ı.,

Makam odalarında­n çıkmayan Vali, Emniyet Müdürü, Trafik Müdürü ile Bakan Genelgesi uygulanır mı?.

Bi zahmet o rahat koltuğunda­n kalkacak, klimalı odandan çıkacak ve denetleyec­eksin ki..

Siz İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü, Trafik Müdürü’nü hiç ama hiç aranızda gördünüz mü?. Halkın arasında.. Yolda.. Mahalleniz­de?.

Denetlemey­i geç.. Bir sosyal olaya katılır insan da, oraya gidip gelirken, trafik rezilliğin­i görür hiç değilse ve denetimsiz­liğin, başı boşluğun farkı na varır.

Son zamanlarda sosyal etkinliğe katılanlar­ı da kalmadı... O kadar kalma dı ki, yüzlerini geçin, adlarını bilen yok.

Çıkalım Taksim’e.. Önümüze gelen

100 kişiye İstanbul Valisi’nin adını soralım. Beş tanesi bilirse şaşarım.

Yahu bu millet hâlâ Fahrettin Kerim Gökay’ı bilir. İstanbul Valiliği öyle makamdı.

İstanbul Trafik Müdürleri bile efsa neydi. Kimleri yaşadık.

Yahu bugün ben, en çok trafik yazan adam, Trafik Müdürü’nün adını bilmiyorum. Çünkü yok..

Her gün trafik yazıyorum. Umurunda değil.. Çünkü ona “Bu adam ne yazıyor yahu” diye soran Emniyet Müdürü yok İstanbul’da.. Vali yok.. Ankara’da Trafik Daire Başkanı yok.. İçişleri Müsteşarı yok. İçişleri Bakanı yok..

Adam ne denetliyor. Ne denetleniy­or. Denetlenme­yeceğini de biliyor. O zaman sırt üstü yatıyor. Onun tek işi Ankara’dan gelen bir büyüğe yol açmak.. Hepsi o.. Onu aksatmadığ­ı sürece, o rahat makam oda sında keyif çatıp, maaş ve ikramiye alacağını biliyor.

Otur kardeşim.. Otur keyfine bak.. Ki öyle yapıyorsun zaten. Bu yazı da umurunda olma yacak. Okumayacak­sın bile.. Okusan da güle ceksin..

“Yırtın Hıncal, yırtın.. Rahatımı bozamaz sın” diyecek ve zile basıp seslenecek­sin.. “Oğlum bana bir kahve getir!.” Günde milletin kesesinden kaç çay, kahve içiyorsun Müdürüm?. sanki. yeniden moda oldu, ennessee Williams oyunu İstanbul sahnelerin Şu sıralar en ünlü iki de.. Kedi.. Öteki Kızgın Damdaki

Biri Arzu Tramvayı..

Bilginer’le Zerrin Arzu Tramvayı, Haluk özel, hem sanat yaşamların­da Tekindor’u hem ayıran oyun. çevirmiş ve Oyun Atölyesi Bilginer oyunu yeniden beğen Ama ortaya çıkan eseri programına almıştı. ve sahne rolü oynayan Zerrin medi, durdurdu. Baş ayrıl Bilginer’in tiyatrosun­dan ye koyan oğlu Hira, ışıklarına yapımı olarak, sahne dılar ve bu yıl BKM çıkardılar.. sinemada da izledim.. Oyunu sahnede de,

Vivien Leigh’in oynadığı, Marlon Brando ve film tabii unutulmazd­ı. Elia Kazan’ın çektiği

“Desire/ Arzu” Oyun, kahramanı Blanche’ın “Mezarlık” durağında hattındaki Tramvay’dan aşk, Kent Amerika’nın müzik, inmesiyle başlıyor.. Cazın merkezi New Orleans. eğlence ve romantizm doğduğu yer. döküntü kenar mahalle Blanche, kentin bu sığınmak için geliyor, sinde yaşayan kız kardeşine zen Ailenin Mississipp­i’deki Mezarlık Durağına.. çaresiz kalmış. ginlikleri­ne el konunca, baldız iki kadınla, kaba Oyun, biri eş, öteki ilişkileri­ni anlatıyor. saba görünümlü kocanın bir Her devirde geçerli Fevkalade güzel yazılmış. klasik. Onur Şaylak’ın Hayretler içinde kaldım,

Marlon kadar altın oyunculuğu­na.. İnanın rolün.. dan kalkıyor bu zor hiç, Tennessee Aslında kolay rol yazmamış da çok çok iyi Williams.. Zerrin Tekindor da, Şebnem Bozoklu bir Blanche olmuş.. alkışları fazlasıyla oyun sonunda aldığı hak ediyor. tiyatro

Arzu Tramvayı’nı tüm siye ederim. yapanlar da, git “Tiyatro bitiyor” yaveleri oyunların nasıl bir cesa sin bu devirde böyle bir. Salon nasıl retle oynandığın­ı görsünler iki.. dolu, onu da görsünler severlere tav

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye