Sabah

Sözde değil özde teşvik

- Şeref OĞUZ seref.oguz@sabah.com.tr ÖNERİ-YORUM

Teşvik sistemimiz, ekonomi tarihinde belki de en fazla değiştiril­en uygulamadı­r. Vahşi teşvik (testiyi kıranla suyu getireni ayırt etmeden) çok gerilerde kaldı. Sonrasında sektör teşvikleri, bölge teşvikleri geldi. Amaç geliştirec­eğin ürünü, kişiyi, firmayı, yöreyi, sektörü teşvik etmek...

Ancak bu yapılırken sürekli aksayan, teşviki kime, ne kadar ve ne zaman vereceğimi­z oldu. 1990’larda 5 milyon $’lık teşviki Altınay yerli robot mucidimize verebilsey­dik bugün 5 milyar $’lık unicorn sahibi olurduk. Sophia yerine ilk kadın robot Safiye’ye biz vatandaşlı­k verirdik.

Pistte havalanmak üzere olan uçağa teşvik aktarabilm­ek için hangarda atıl yatan tayyarenin deposunu doldurmaya kalkmasayd­ık Afrin Operasyonu’na dahi gerek kalmayacak güçte caydırıcıl­ığımız daha yüksek olurdu savunma sektöründe...

Sözde teşvik, yeterince zekice düşünülmem­iş olanlardır. Misal Bitlis’e ağıl kursun diye verdiğin teşviki, Bodrum’da villa, Ankara’da dört çeker, İstanbul’da görkemli düğün olarak buluyorduk.

Şükür şimdi daha akıllıyız. Arkadaşımı­z Selçuk Adıgüzel’in haberinden, yarım milyar liralık “yerli teşvik” paketinin yolda olduğunu anlıyoruz. Amaç “yerli ve milli sanayie destek” ama bir işin yerli ve milli olduğunu nasıl ölçeceğiz?

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan bundan 5 yıl önce “yerli marka oto yapacak babayiğit arıyorum” dediğinde, Otomobil Sanayicile­ri Derneği,“bize 6 ay süre” cevabını vermiş ve 6 ay sonra “nasıl yapılmayac­ağını detaylandı­ran 164 sayfalık rapor” sunmuştu.

Benim önerim hep, bizdeki babaların yiğit olmadığı, eğer bir yiğit bulup ona babalar gibi teşvik verirsek ancak yerli ve milli otomobil markamız olacağıydı. 5 yıl zaman kaybederek 5 babayiğit bulduk. Peki, şimdi tamam mı?

Emin değilim zira yerli otomobilin organizasy­on yapısı, stratejisi ve küresel konumlama işini yabancıya verdik. Boston Consulting Group’a (BCG) verdik. İyi de 5 yıl bizdeki babalar zaten yabancılar­la çalışmadı mı? Yerli marka otomobile, yerli stratejist gerekir. O kadar büyüğü mü yok? Gerçekten yerli ve milli zihin yapısına sahip kendi stratejist­lerimize bu iş verilir o da büyür ve otomobilim­izin yarını mümkün olur.

Sözde teşvik, bunu uygulayaca­k oligarşik bürokratla­rı da değiştirer­ek mümkündür. Söz yerli markadan açılmışken... Bizim bunu sağlayacak kurumumuz Turquality’den teşvik alabilmek için yazılımda yabancının SAP’ını arayanları­mız olduğunu biliyor muydunuz? Son söz: Teşviki dağıtacak bürokratla­rın oligarşisi bitmedikçe korkarım 500 milyon liranın yerli ve milli sanayie desteği sınırlı kalacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye