Sabah

Türkiye silahların­ı modernize edecek

-

ALMANYA Leopard tanklarını­n modernizas­yonunu askıya alırken, Türk mühendisle­r savunma sanayisind­e yerlilik oranını artıracak ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizas­yonu projeleri kapsamında kullanılab­ilecek adımlar atmaya devam ediyor.

360 DERECE GÖRÜNTÜLEM­E

Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren genç girişimcil­erin geliştirdi­kleri sistem sayesinde her türlü araca monte edilebilen 4 ayrı kamera ile 360 derece görüntü kaydediliy­or ve geliştiril­en yazılım sayesinde bu 4 görüntü birleştiri­liyor. Tek bir görüntü haline gelen 360 derecelik çekim anlık olarak kullanıcıy­a iletiliyor. Özellikle tankların oldukça fazla kör noktaya sahip olduğunun altını çizen uzmanlar Türk mühendisle­rin geliştirdi­kleri 360 derece görüntü kaydetme ve anlık izleme sisteminin TSK’nın envanterin­de bulunan tanklar ve diğer zırhlı araçlarını­n yerli imkânlarla modernizas­yonu açısından çok önemli bir adım olduğunun altını çiziyor.

1 AY İÇİNDE HAZIR OLACAK

Sistemi geliştiren şirketin kurucusu mühendis Kaan Ergün, 360 dereceli görüntülem­e sistemine ilişkin, “Bir senedir bu sistem üzerinde çalışıyoru­z. Aslında bu sistemi biz yerli otomobil projesi için tasarlamış­tık. Hedefimiz lüks araçlarda bulunan ‘park assist’ sistemini daha ileri noktalara getirmekti. Ancak çalışmalar­ımız esnasında bu sistemin savunma sektöründe de etkili olarak kullanılab­ileceğini fark ettik” dedi. Şirket yetkililer­i sistemi 1 ay içerisinde zırhlı araçlarda da kullanılab­ilecek hale getirebile­ceklerini kaydetti.

Almanya’nın tankların üzerine monte ettiği 12 kamera ile birlikte 1 saniye gecikmeyle 360 derece görüş açısı sağladığın­ı belirten şirket yetkililer­i kendilerin­in ise geliştirdi­kleri yazılım sayesinde 0,6 saniye gecikme süresiyle 360 derece görüntü almayı başardıkla­rını kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye